Makaleler

AK Partili vekil: 30 DEM Partili Belediye Başkanı hakkında soruşturma var

AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, 30 DEM Partili Belediye Başkanı hakkında soruşturma olduğunu ileri sürdü. 

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından protestolara sürerken AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek’ten dikkati çeken bir açıklama geldi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, DEM Parti’nin kazandığı Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması ve belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanmasına yönelik tartışmalar sürüyor. AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek Meclis’te yaptığı konuşmada, DEM Parti’nin hakkında çeşitli soruşturma ve davalar bulunan kişileri kaos çıkartmak amacıyla aday gösterdiğini iddia etti. 2023 seçimlerinde aday gösterilen daha sonra kesinleşen cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen Can Atalay için de, “Can Atalay’ın aday yapılması alacağı cezanın bilinmesinden dolayıydı” diyen İpek, mazbatası verilmek istenmeyen Van Belediye Başkanının durumunun da aynı olduğunu iddia etti. İpek’e birçok DEM Partili milletvekili “Sen mahkeme misin?” diye tepki gösterdi. İpek ise “30 civarında kriminal ceza alma ihtimali olan kişiler DEM Parti tarafından aday gösterilmiştir” dedi. Edinilen bilgiye göre İpek’in verdiği rakam 40’a yaklaşıyor. AK Partili yöneticiler sadece DEM Partili belediye başkanları değil, 30’a yakın CHP’li belediye başkanı hakkında da çeşitli davalar olduğunu belirterek bunların da takip edildiğini söylüyor.

CHP’den ‘büyük koalisyon’ yanıtı: 3-5 bakanlık için…

Seçim sonrası oluşan “diyalog süreci”ne büyük anlamlar yüklendi, hatta AK Parti-MHP ittifakının bitip, AK Parti-CHP arasında “büyük koalisyon” kurulabileceği yorumu yapanlar oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hafta içinde yaptığı yazılı açıklamada “Normalleşme-Yumuşama” önünde MHP’nin engel olduğunu düşünenlere seslendi, “AK Parti içindeki gayri memnun kesimin devamlı suyu bulandırmasını da dikkate alarak, AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da altılı masanın diğer unsurlarının desteği Milliyetçi Hareket Partisi’nin samimi dileği ve temennisidir” dedi. Bu tartışmaların sorulması üzerine AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “CHP ile ittifak kurmayacağız. Ne AK Parti AK Parti olmaktan çıkacak, ne CHP CHP olmaktan çıkacak. Ne biz politikalarımızı savunmaktan vazgeçeceğiz, ne onlar bizi eleştirmekten vazgeçecek, ne de bir ittifak kuracağız” yanıtı verdi. İttifak iddiaları için CHP’den de “3-5 bakanlık için bu yıkıma ortak olmayız” yanıtı geldi.

İYİ PARTİ’de Erdoğan-Akşener ziyareti için 4 ayrı yorum

İYİ Parti’nin kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme partisinde büyük tartışma yarattı. Ziyareti Cumhurbaşkanlığından yapılan duyuru ile öğrenen parti yöneticilerinden sert açıklamalar geldi. İYİ Parti kulislerini hareketlendiren ziyaret için partililerin şu yorumları dikkat çekti:
-Cumhurbaşkanı Erdoğan olası anayasa değişikliği için Akşener’in İYİ Parti grubu üzerindeki etkisini ölçtü. Ama ne mevcut yönetim ne de Akşener’in destek vereceğini açıklayacağı bir anayasa sürecine evet diyecek İYİ Parti milletvekili sayısı bir elin parmağını geçmez.
-Amaç İYİ Parti’yi karıştırmak. Cumhurbaşkanı çift kutuplu siyasetin devamını istiyor. İYİ Parti karışırsa tek rakip CHP kalacak. Erdoğan rakibinin CHP olmasından memnun.
-Kongre sonrası bu sisteme güç verecek bir hareket içinde olmayacağımızı anlatıyor, tek adam sistemine karşı güçlü bir itiraz geliştiriyoruz. Bu görüşme ile Saray itirazımız itibarsızlaştırılmak isteniyor.
-Akşener ne umdu bilmiyoruz ama bu görüşmenin kazananı Erdoğan. Görüşme sonrası fotoğrafa bakanlar “Onu da ayağına getirtti, bravo” dediler. Erdoğan liderliği perçinlendi.

Vekiller arası sağlık dayanışması

Göz doktoru ve hukukçu olan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, partisinin genel başkanı Özgür Özel’in göz ameliyatını yaptı. Özel’in gözlüklerini bırakmasını sağlayan Emir bu kez DEM Partili Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in göz sorununu çözmek için muayene etmeye hazırlanıyor. Meclis Genel Kurulu’nda sağlık ile ilgili bir önerge görüşülürken son haftalarda çeşitli nedenlerle birçok hastane ziyareti yaptığını anlatan Önder “Bir iki hafta sonra da Sayın Murat Emir’in ellerine teslim olacağız” dedi

İYİ PARTİ Eylül’de yeni katılım bekliyor

2023 genel seçimlerinde Meclis’e ancak 44 milletvekili taşıyan İYİ Parti’de yaşanan iç tartışma yerel seçim sonrası büyüdü. Son bir yılda, biri ihraç 9 milletvekili kaybeden İYİ Parti’de yaprak dökümünün süreceği iddia ediliyor. Yaklaşık 1 ay önce yönetimi devralan yeni ekip ise en az 6 aylık kredi istiyor. Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun liderliğindeki yeni yönetimin partiyi toparlayabileceğine inandıklarını söyleyen siyasetçiler sonbaharda istifalar ile konuşulan İYİ Parti’nin eylül-ekim aylarında bu kez katılımlarla gündeme geleceğini söylüyor. Siyaset dışından yeni isimlerin partiye katılacağını kaydeden bazı yöneticiler ayrıca hem istifa eden bazı vekillerin geri dönebileceğini hem de başka partilerden geçişler olabileceğini iddia ediyor.

Kars’ın adı ‘gazi Kars’ olsun teklifi

Kurtuluş savaşındaki mücadele ve direnişler nedeniyle Maraş, “Kahraman”; Antep, “Gazi”; Urfa da “Şanlı” unvanlarını aldı. Osmanlı Rus Savaşı’nda elde ettiği zaferler nedeniyle Kars’ın Zafer Madalyası aldığını hatırlatan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp Meclis Başkanlığına, “Kars” ilinin adı “Gazi Kars” olsun” teklifi verdi. Meclis’te bunun gerekçesini açıklayan Alp, “1855 yılında Kırım Savaşı’nda Ruslar Kars’ı 3 defa kuşattı, Karslılar şehri teslim etmedi, 9 bin kişiyle direndi, 54 bin kişilik Rus ordusunu yendi. Sultan Abdülmecid iltifatname gönderdi, şehre “Gazi” ünvanı verdi. Gazi madalyamızı gösteriyorum, aslı da İstanbul Arkeoloji Müzesindedir. Kars ilinin adının “Gazi Kars” olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdim. Şehrimin hakkı olan “Gazilik” ünvanını geri istiyorum” dedi.(Gazete Duvar)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu