Dünya

AB ülkeleri dijital pasaporta geçiyor

AB Komisyonu, üye ülkelere seyahatte dijital pasaport kullanım önerisini kabul etti. Böylece pasaportlar damga basma yerine, elektronik kayıt yapılarak ile dijitalleşecek, sınırdan cep telefonuyla geçilebilecek.

Schengen ülkeleri Pasaporta damga basma yerine, elektronik kayıt yapacak, Avrupa Birliği (AB) son yıllarda artan kaçak göçü önleme çerçevesinde ülke sınırlarını güvenli getirmek için 10 Kasım 2024’ten itibaren giriş ve çıkışlarda pasaportlara damga vurma yerine elektronik okuma sistemiyle kayıt altına alacak. Şchengen üyesi olmayan ülkelerden Schengen bölgesine gelen yabancılar dijital sistemle kayda geçirilecek.

Avrupa Birliği AB’de vizeye tabi olmayan ülke vatandaşlarının da kişisel verileri dijital ortamda toplanıp kayda geçirilecek. Uygulanacak olan yeni Sistemle, girişte ve çıkışta kişilerin biyometrik verilerini, yüz resmi ve parmak izi kaydı yapacak. Yeni sisteme Schengen bölgesine dahil 27 ülke ile Bulgaristan ve Romanya’’yı da kapsıyor.

AB vatandaşı yeni pasaport veya kimlik kartı alırken dijital seyahat kimliğini ücretsiz talep edebilecek. Dijital AB Seyahat App’i kullanıma sunulduğunda AB vatandaşları ile dijital pasaporta sahip üçüncü ülke vatandaşı yolcular, uygulama aracılığıyla dijital seyahat belgesi oluşturabilecek. App, sınır kontrollerinin bir kısmının önceden yapılmasını sağlayarak, suç ve düzensiz göçle mücadeleye katkı verecek. Uygulama isteğe bağlı olacak ve dileyen fiziki belgelerini kullanmaya devam edecek.

Türk vatandaşları için bu sistem Schengen üyesi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapacakları seyahatlerde, girecekleri ve çıkış yapacakları ülkenin sınır kapılarında biyometrik verilerin kaydı gerekecek. Seyahat öncesi herhangi bir ek belge sunmalarına ihtiyaç duyulmayacak. Bu yeni sistemle Schengen ülkelerinin sınır yönetimini yenilemek ve güvenliği arttırmak için uygulamaya koyulacağı belirtiliyor.(Haber Merkezi)


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu