Makaleler

Hizbullah’ın çağrı cihazlarını havaya uçurma operasyonu bize İsrail’in casusluk teşkilatları hakkında neler anlatıyor?

Lübnan’daki İran destekli Şii grup Hizbullah’ın üyelerine ait olduğuna inanılan çağrı cihazları ve telsizlerin toplu patlamaları, büyük ölçüde İsrail istihbarat servislerine atfedildi. Düzinelerce insanı öldüren ve binlercesini yaralayan saldırılar, İsrail casus servislerinin teknik kapasiteleri ve Orta Doğu’daki devam eden çatışmadaki rolleri hakkında ciltler dolusu şey anlatıyor.

Bu hafta başında Lübnan’da çağrı cihazlarını ve telsizleri hedef alan ölümcül sabotaj operasyonları birçok şekilde adlandırıldı. Ancak saldırılar birçok kişi tarafından “ahlaki açıdan şüpheli” ve ” yasal açıdan şüpheli ” olarak kınanırken , diğerleri bunları ” teknik açıdan etkileyici ” ve şeytanca “etkili ” olarak karşılandı.

Hizbullah üyesi olduğuna inanılan binlerce kişiyi hedef alan, düzinelerce kişinin (en az iki çocuk da dahil) ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına yol açan patlamalar hakkındaki görüşünüz ne olursa olsun saldırılar İsrail’in karanlık casusluk servislerini yeniden ilgi odağına taşıdı.

7 Ekim’deki başarısızlıkların telafisi

Mossad ve İsrail askeri istihbaratı bir zafere çok ihtiyaç duyuyordu. Galler’deki Aberystwyth Üniversitesi’nde Avrupa ve Orta Doğu’daki istihbarat servislerinin tarihi konusunda uzman olan Aviva Guttmann, ölümcül 7 Ekim 2023 saldırılarını önceden tahmin edememenin, hatta önleyememenin, teşkilatların üzerinde uzun bir gölge bıraktığını söyledi.

“Lübnan’a çağrı cihazları ve telsizlerle yapılan bu saldırı, bir nevi itibarlarını iyileştirmenin bir yolu,” dedi.

Ancak İsrail’in planının organizasyonu ve yürütülmesine ilişkin ayrıntılar henüz belirsiz ve sahip olduğumuz az miktardaki bilgi de hızla değişiyor. Tuzaklanmış çağrı cihazlarının kökenini izlemeye çalışmak  karmaşık bir iş oldu . Tayvan’da üretilen küçük cihazlar daha sonra Macaristan’daki bir yan kuruluş tarafından monte edilmiş olmalı ve bu da medyada birkaç yıl önce İsrail istihbaratı tarafından kurulmuş olası bir cephe olarak tanımlandı. Ve İsrail istihbarat servisleri çağrı cihazlarını kendileri üretmiş olabilir ancak ille de Macaristan’da değil.

İsrail ise operasyonun sorumluluğunu üstlenmedi; ancak bu yeni bir şey değil

Nottingham Üniversitesi’nde istihbarat servisleri uzmanı olan Daniel Lomas, “İsrail bunu reddediyor” dedi. “Bu davada her zaman yaptıkları şey bu, onlara bunun arkasında kimin olduğuna dair bir tür belirsizlik vermek.”

“İsrail’in suikast için elektronik cihazlar kullanması bu ilk kez değil. 1996’da [Hamas bombacısı Yayah Ayyash’ı] öldürmek için aynı tekniği kullanmıştı,” dedi Londra’daki King’s College’da istihbarat servisleri hakkında kapsamlı yazılar yazmış bir İsrailli siyaset bilimci olan Ahron Bregman “Bu seferki fark, büyüklüğü. Tek bir operasyonda yüzlerce hedef “

Uzmanlar, örgütsel başarının bir kısmının İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad’a, bir kısmının da İsrail ordusunun sinyal istihbaratından sorumlu ve az çok ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na eşdeğer olan 8200 Numaralı Birimi’ne atfedilebileceğini söyledi.

Ancak bu İsrail kuruluşları muhtemelen tek başlarına çalışmadılar.

Durham Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Clive Jones, “Mossad’ın sadece 2.000 çalışanı varken, tedarik zincirini ele geçirip bu kadar çok cihaza müdahale edecek kaynakları yok” dedi.

Titiz koordinasyon

Jones’a göre operasyon muhtemelen komşu ülkelerdeki ajanları denetlemekle görevli askeri istihbarat birimi 504’ü de kapsayacaktı.

“Lübnan burada açık bir hedef ve belki de Mossad ile işbirliği yaparak, dağıtım ağlarını anlayabilen Şii topluluğunun içinde veya yakınında ajanlar çalıştırmış olabilirler” dedi.

“Saldırının ölçeği göz önüne alındığında, patlayıcı cihazların gerçek montajı IDF’nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) daha geniş uzmanlığından, özellikle de IDF Mühendislik Kolordusu’ndaki uzmanlaşmış birimlerden yararlanmış olurdu,” diye ekledi. Jones, aynı uzmanların 1996’da Hamas bombacısı Yayah Ayyash’ın telefonuna tuzak kurmaktan sorumlu olduğunu söyledi .

Çağrı cihazı operasyonu, birkaç ay boyunca farklı istihbarat teşkilatları arasında açıkça titiz bir koordinasyon seviyesi gerektirmişti. Bregman için bu, istihbarat teşkilatlarının geçmiş felaketlerden zorlukla kazanılmış dersler çıkardığının bir işaretiydi.

“İsrail’in Ekim 2023’tekine benzer korkunç bir istihbarat başarısızlığı yaşadığı Yom Kippur Savaşı’nın derslerinden biri, İsrail’deki farklı istihbarat birimleri arasında daha iyi bir iş birliği ve koordinasyona ihtiyaç duyulduğuydu,” dedi. “Ve 1973’ten beri gördüğümüz şey daha iyi bir iş birliği.”

Tuzaklanmış çağrı cihazlarının nereden geldiği konusunda çok fazla spekülasyon olmasına rağmen, şu anda Uluslararası Güvenlik Çalışmaları Ekibi’nin Verona’daki İran masasında araştırmacı olarak çalışan, 8200 Birimi’nin eski üyesi Shir Mor, cihazları yerleştirmenin kolay bir iş olamayacağını söyledi.

“Yöntem ne olursa olsun en karmaşık kısım, özellikle Hizbullah gibi son derece gizli ve iyi korunan bir terör örgütünde, cihazların tespit edilmeden sızdırılmasını veya erişilmesini sağlamaktır” dedi.

Mor, binlerce cihazın aynı anda patlatılmasının dünyanın dikkatini çektiğini ancak operasyonun temel amacının da  Şii örgütün iletişim araçlarına kısa devre yaptırmak olduğunu söyledi.

“Büyük olasılıkla saldırıyı gerçekleştiren aynı aktörler, son saldırıdan önce istihbarat toplamak, iletişimleri dinlemek ve kritik bilgileri toplamak için de bu cihazları kullandılar” dedi.

Güç gösterisi

Peki amaç Hizbullah’ın iletişimini gözetlemek ve engellemekse, çağrı cihazlarını neden havaya uçurdular?

Ortadoğu istihbarat teşkilatları uzmanı ve tarihçi Steven Wagner, “Böyle bir kesinti, insanlara zarar vermeden de yapılabilirdi” dedi.

Nottingham Üniversitesi’nden Lomas, kitlesel saldırıların amaçlarından birinin, İsrail’in rakiplerine karşı mücadelede katettiği mesafeyi güçlendirmek olabileceğini söyledi.

“Bu, İsrail istihbarat topluluğunun acımasızca etkili olduğunu bir kez daha gösteriyor,” dedi. “Ve bu, İsrail’in muhaliflerine yönelik uzun bir saldırgan önlemler dizisinin sadece sonuncusu.”

Bir diğer hipotez ise saldırıların zamanlamasının, sahte cihazların keşfedilme riskinin yüksek olmasından kaynaklanmış olabileceğini öne sürüyor.

Guttmann, “Bunu şimdi yapmalarının sebebinin, bunun ortaya çıkmasından korkmaları olduğunu öne süren bazı raporlar vardı,” dedi. “Bence asıl plan, İsrail istihbaratı için, … Hizbullah ile bir savaş durumundaydı.”

Wagner, İsrail ile Lübnan arasında bir savaş çıkması durumunda, potansiyel olarak üst düzey Hizbullah militanlarının bir anda etkisiz hale getirilmesinin, İsrail’in sınıra yönelik olası saldırısı öncesinde büyük bir fark yaratabileceğini söyledi.

“Eğer ben İsrail Kuzey Komutanlığı’nda olsaydım, kara harekâtı başlamadan önce subayları hastaneye kaldırmak için bu operasyonu gerçekleştirirdim” dedi.

Wagner, saldırının zamanlamasının muhtemelen bir tesadüf olmadığını,  Başbakan Binyamin Netanyahu’nun  Salı günü İsrail’in savaş hedeflerinin artık Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır ötesi çatışmalar sonucu ülkenin kuzeyindeki evlerini terk eden on binlerce İsraillinin geri dönmesini de içerdiğini açıklamasının ardından geldiğini sözlerine ekledi.

“Ordu, başbakan ve savunma bakanı son günlerde bundan bir tür ‘yeni bir aşamaya giriyoruz ve her şey farklı’ şeklinde bahsettiler,” dedi. “Retorik değişiyor. Bunu böyle çerçeveliyorlar.”

Bu amaçla, İsrail hükümetinin Hizbullah saflarında kitlesel saldırıların yarattığı kaos ortamından yararlanarak, Lübnan’a karşı tam kapsamlı bir savaş başlatmadan bu hedefe ulaşmayı umduğunu söyledi.

Lübnan’daki patlayıcı cihazlar hakkında neler biliyoruz?

“Bu çok akıllıca bir hareket,” dedi Guttmann. “İlk olarak çağrı cihazlarıyla ilgili olarak, ne oluyor? gibiydi. Ve bundan sonra, Hizbullah, her şeyi bırakın, çağrı cihazınıza bir daha dokunmayın dedi, şimdi iletişim kurmak için telsizler kullanıyorlar – ve kullanıyorlar, sonra İsrail telsizleri havaya uçuruyor. Yani bu aynı zamanda psikolojik – insanları Hizbullah’a katılmaktan caydırmak istiyorlar. İnsanlara verdikleri her şeyin tuzağa düşürülebileceğini söyleyerek Hizbullah’ı itibarsızlaştırmak istiyorlar.”

Ancak bu geniş çaplı ölümcül sabotaj eylemi risksiz değil

Bregman, “Eğer savaşa yol açarsa, geriye dönüp evet, James Bond tarzı bir operasyondu, taktiksel bir başarıydı ama belki de istenmeyen bir savaşa yol açtı diyebiliriz,” dedi. “Bazen taktiksel başarı felaketlere yol açar. Umarım İsrail ve bölge için durum böyle değildir. Bunu ancak gelecekte öğreneceğiz.”

Ve eğer Guttmann’ın vurguladığı gibi, İsrail hükümetinin bir kısmı tam ölçekli bir savaşı destekliyorsa, sonuç bölgeyi her iki ülkeye de pahalıya mal olacak ölümcül bir çatışmaya sürüklemek olacak ve on binlerce İsraillinin evlerine dönmesine izin verilmeyecektir.( FRANCE 24)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu