Ortadoğu

Pezeşkiyan, ilk yurtdışı ziyareti için Irak’a gitti Kürtçe konuştu, IKBY’de de temaslarda bulunacağını söyledi

İran’ın 14’üncü Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan, ilk resmi yurtdışı ziyaretini Irak’a gerçekleştirdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin daveti üzerine ülkenin başkenti Bağdat’a gelen Pezeşkiyan, Uluslararası Bağdat Havaalanında Başbakan Sudani tarafından resmi törenle karşılandı. Şeref kıtasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) temsil eden Peşmerge Güçleri dahil Irak’taki tüm bileşenler yer aldı.

Karşılamanın ardından Hükümet Sarayı’nda ikili görüşme gerçekleştiren Pezeşkiyan ve Sudani, iki ülke arasındaki ilişkiler ve iş birliği konularını ele aldı.

Pezeşkiyan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile de bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ve bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Pezeşkiyan, siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesi için iki ülke arasında uzman komisyonların kurulmasının gerektiğini söyledi. İslam ülkeleri arasında birlik oluşturulmasının gerekliliğine vurgu yapan Pezeşkiyan, İran ile Irak’ın birlikte daha güçlü bir konuma gelebileceğini belirtti. Avrupa Birliği örneğinde olduğu gibi İslam ülkeleri arasında sınırların kaldırılması yönünde adımlar atılması gerektiğini belirten Pezeşkiyan, “Siyonist terörizmin kökünü kurutmanın sırrı, İslam ülkeleri arasındaki birliktir. Birlikteliğin güçlenmesi yaptırımları etkisiz hale getirecek ve bölgesel istikrara katkıda bulunacaktır” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ise ekonomik ilişkilerde doların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, iki ülke arasında iş birliğini güçlendirecek anlaşmaları olumlu karşıladıklarını belirtti.

Reşid-Pezeşkiyan görüşmesi Kürtçe yapıldı

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Sudani tarafından kabul edilen Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) mensubu Reşid ile görüşmesini Kürtçe konuşarak gerçekleştirdi. Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Hawre Tofik, yarım saatlik görüşmenin tamamında Kürtçe konuşulduğunu belirtti.

Tofik, Pezeşkiyan’ın “Irak’ın her kesimiyle ilişkilerimizin gelişmesini istiyorum. Gençliğimde bile bölgede sınırların kalmayacağını, ilişkilerimizin daha güçlü olacağını hayal ederdim… İran’ın sınırlarının bulunduğu IKBY’nin de bu stratejik programda yerini almasını istiyorum” dediğini aktardı.

Sudani ile ortak basın toplantısında Pezeşkiyan, Irak’ın başbakanı ve cumhurbaşkanı ile çok iyi görüşmeler yaptığını, imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki işbirliğini genişletmenin başlangıç noktası olduğunu söyledi.

İki ülkenin Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan jeopolitik konumuna dair bir uzmanlar komitesi oluşturulmasını görüştüklerini, iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak stratejik ve uzun vadeli planları ele aldıklarını aktaran İran Cumhurbaşkanı, “teröristler ve düşmanlarla mücadele etmek için iki ülke arasında güvenlik işbirliği anlaşmalarının uygulanmasına ihtiyaç olduğunu” belirtti.

Geçmişte bölgenin istikrarını hedef alanlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini, IŞİD terörizmine ve kaçakçılıkla mücadele konusundaki işbirliğinin artacağını vurgulayan Pezeşkiyan, önceki anlaşmaların zayıf noktalarının tespit edildiğini ve bunların giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Birlikte hareket edersek, ateşe düşmekten kaçınırız. Bağımsız, egemen ve güvenli bir Irak istiyoruz. Bu ülkede samimiyet, dostluk ve kardeşlik ortamının yanısıra refahın da olmasını önemsiyoruz” diyen İran Cumhurbaşkanı, anlaşmaların uygulanması için özel komitelerin kurulacağını, anlaşmalara bağlı kalınmasını Tahran’ın sıkı takip edeceğini, bunun için Sudani ile temas halinde olacağını sıraladı.

Yarın ziyaretinin ikinci gününde Irak’ın kutsal şehirlerinde yer alan türbeleri ziyaret edip ardından Basra’ya geçecek İran Cumhurbaşkanı’nın son durağı IKBY’nin Erbil ve Süleymaniye kentleri olacak. Pezeşkiyan, gazetecilerin IKBY ziyaretiyle ilgili sorularına Kürtçe verdiği yanıtta “Onları selamlıyor ve hizmetlerinde olduğumuzu söylüyoruz. İnşallah oraya giderek kendileriyle görüşecek ve konuşacağız. Programımızda oraya gitmek de var” dedi.

İran’ın IKBY ile iyi ilişkiler içinde olduğunu, bu ziyaretle ilişkilerin daha da gelişeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, IKBY yetkilileriyle “siyaset, güvenlik, ekonomi, bilim ve kültür dahil her şeyi konuşacaklarını” belirtti. (Haber Merkezi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu