Dünya

Şiddet yanlısı Zetas’ı kuran Meksikalı uyuşturucu baronu ABD hapishanesinden serbest bırakıldı

Meksika tarihinin en kötü şöhretli uyuşturucu patronlarından biri olan Osiel Cardenas, Cuma günü ABD’deki cezaevinden serbest bırakıldı ve sınır dışı edilmesi muhtemel göçmenlik yetkililerinin gözetimine verildi.

Körfez Karteli’nin eski lideri olan Cardenas, Meksika’nın çalkantılı geçmişinde en kanlı çete şiddetlerinden bazılarına başkanlık etti ve uyuşturucu kaçakçılığını, baş kesme gibi aşırı şiddet içeren taktikleri benimseyerek dönüştürmekle suçlandı.

Cardenas, eski ordu özel kuvvetlerinden oluşan Körfez Karteli’nin silahlı kanadı olan Zetas’ı kurdu.2003 yılında çıkan bir silahlı çatışmada yakalanmış ve 2007 yılında ABD’ye iade edilmişti. 2010 yılında 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.Zetas daha sonra kendi başına bir grup haline geldi ve büyük ölçüde dağılmadan önce bir süreliğine Meksika’nın en ölümcül suç örgütü haline geldi.

ABD Cezaevi Hizmetleri Sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada, Cardenas’ın Cuma günü erken saatlerde “ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nın (ICE) gözetimine” bırakıldığını söyledi.

Cardenas’ın Meksika’ya mı sınır dışı edileceği yoksa ABD topraklarında mı kalacağı henüz belli değil. ICE sözcüsü, Uygulama ve Tahliye Operasyonları memurlarının Cardenas’ı Indiana, Terre Haute’deki hapishanede gözaltına aldığını ve “nihai karar verilene kadar ICE gözetiminde kalmaya devam edeceğini” söyledi.

ABD’li haber kanalı NBC, ismi açıklanmayan bir ABD yetkilisine dayandırdığı haberinde, Biden yönetiminin pazartesi günü Cardenas’ı Meksika’ya devretmeyi planladığını duyurdu.Meksika hükümetinden bir kaynak, Cardenas’ın Meksika’da henüz cezası bulunmadığını ve ABD’deki bir göçmen tutukevinde tutulduğunu söyledi.

Meksika’da Zetas’a karşı mücadele eden eski ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi ajanı Leo Silva, Cardenas’ın son yirmi yıldır Meksika’da artan korkunç şiddet olaylarından doğrudan sorumlu olduğunu söyledi.Zetas, organize suç gruplarının uyuşturucu kaçakçılığından, kontrol ettikleri bölgelerdeki sakinleri ve işletmeleri gasp etmeye kadar uzanan çabalarına öncülük etti. Zetas ayrıca fidye için yaygın bir şekilde adam kaçırarak terör estirdi.2008-2015 yılları arasında Meksika’da DEA için çalışan Silva, “Bu, Osiel’in organize suçta yeni bir dönem başlatan bir şeydi” dedi.”Ülkede korku yaratma zihniyetini serbest bıraktı.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu