Ortadoğu

OPEC’ten Irak’a Kürdistan petrolü çağrısı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Irak Hükümetine Kürdistan Bölgesi’nin günde 200 bin varil petrol ihraç etmesine izin vermesi çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu Petrol ve Enerji Komisyonu Üyesi Dr. Saabah Subhi, bugün Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, geçmişte OPEC’in, kendisine tahsis edilen 3 milyon 600 bin varilden yaklaşık 1 milyon 400 bin varil kadar OPEC kotasını aştığı nedeniyle Irak’la sorunlar yaşadığını anımsatarak şunları söyledi:

“OPEC, Irak’ı özellikle Basra, Misan ve Nasıriye petrol sahalarında kotasını aşmaması konusunda defalarca uyardı. OPEC, daha önce de Kürdistan Bölgesi petrolünün ihraç etmesi yönünde Irak’a baskı yapmıştı ancak herhangi bir karar alınmadı. Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteren petrol şirketlerin daha fazla zarar görmemesi için Birleşmiş Milletler ile Türkiye, İtalya ve Fransa, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının yeniden başlatılmasını resmi olarak talep etmişti.”

Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol şirketlerinin OPEC+ ile ilişkilerinin iyi olduğuna dikkat çeken Dr. Sabah Subhi, bunun bu şirketlerin petrol üretmeye devam etmesine izin vermesi yönünde Irak üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı.

Petrol bakanlığından bir kaynak da OPEC’in Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani’den Ceyhan Limanı üzerinden Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatına izin vermesini istediğini açıkladı.

Söz konusu kaynağa göre OPEC, Irak Hükümetinden Kürdistan Bölgesi’nin günde 200 bin varil petrol ihraç etmesine izin vermesini talep ediyor. Petrol Bakanı Abdulgani’nin OPEC’ye, kararın Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin elinde olduğu şeklinde cevap verdiğini belirtildi.

Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan Limanı üzerinden yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu