Ortadoğu

Neçirvan Barzani’den Enfal mesajı: Irak’ta geçmişten ders almalıyız

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Behdinan Enfali’nin 36’ncı yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Irak hükümetine, Enfal kurbanlarının ailelerine tazminat ödemesi çağrısında bulundu.

Neçirvan Barzani, Behdinan Enfali’nin 36’ncı yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Bölgedeki sivilleri, suyu, havayı, toprağı ve doğayı etkileyen Enfal’in son safhasında 25 Ağustos – 6 Eylül 1988 tarihleri ​​arasında uygulanan Behdinan Enfali’nin 36’nci yıl dönümünü anıyoruz.” diyen Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Germiyan’dan Behdinan’ın son köyüne kadar Irak rejiminin suçlarının kurbanı olan Kürdistan’ın 182 bin Enfal mağdurunun ruhuna selam olsun. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Enfal’i soykırım olarak tanıdı. Bu nedenle Irak Hükümetini Enfal kurbanlarının ailelerine her yönüyle tazminat ödemeye çağırıyoruz. Kürdistan Bölgesi’nde de Enfal mağdurlarının ailelerine daha iyi hizmet verilmeli. Enfal’in uluslararası düzeyde soykırım olarak tanınması yönündeki çabalarımızı sürdürmeliyiz.” 

Kürdistan Bölgesi ve anayasal haklarının, binlerce şehidinin kanının, binlerce annenin gözyaşlarının, Enfal’ın, kimyasal saldırıların, mücadele ve fedakarlıkların ürünü olduğunu belirten Neçirvan Barzani, “Dolayısıyla onları her şekilde korumak ve savunmak hepimizin görevidir. Bütün sorunlara ve çatışmalara rağmen ülke herkesi bir araya getirmeli.” dedi.

Neçirvan Barzani, mesajının sonunda, bugünkü ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek sağlamak için Irak’ta geçmişten ders alınması ve tüm toplulukların haklarının korunması gerektiğini vurgulayarak, “Enfal şehitlerinin ve tüm Kürdistan şehitlerinin ruhları şad olsun. Bu zor günlerde Behdinan mağdurlarının yardımına koşan Erbil ve çevresinin cesur halkına teşekkür ederiz. Nezaketleri ve tavırları hiçbir zaman unutulmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu