Ortadoğu

İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı’ndan Şengal Katliamı’nı anma mesajı

İsveç Kürt Federasyonu Başkanı Berzan Koçkaya Ezidilerin, 2014 yılında maruz kaldıkları soykırımın üzerinden geçen 10 yılın anısına bir bildiri yayınladı.

Koçkaya bildiride şu ifadelere yer verdi:

Tarihte yeni ve trajik bir sayfanın gölgesinde, 3 Ağustos 2014’te bir kez daha Ezîdi Kürt halkının üzerinde kara ay dolaşıyor. Ezidiler, kan, çaresizlik, belirsizlik, keder ve korkunç acılarla dolu bir atmosferle karşı karşıya geliyor, korkunç ve dehşet verici bir gerçek.

Bu, Ezidilerin soykırıma uğradığı ilk olay değil; 74. kez oluyor. Bu sefer yaşanan vahşetin arkasında terör örgütü İslam Devleti var. Bu acımasız kampanya sırasında 5.000’den fazla sivil öldürüldü ve 10.000’den fazla kadın, bazen de küçük kiz çocuklari IŞİD üyelerinin seks kölesi olmak üzere esir alındı.

Yakalandılar ve kölleleştirildiler. Kadınlar ve kız çocukları meydanlarda meta olarak satılıyor; bu hayal edilmesi zor bir aşağılama.


BM raporuna göre Ezidilere yönelik yapılan eylemlerin soykırım teşkil ettiğine şüphe yok. Bu, Srebrenica ve Ruanda’daki trajik olaylardan bile daha iğrenç bir suçtur. Oradaki cinayetler kısa bir süre içinde gerçekleşmiş olsa da, artık birkaç yıldır devam eden kitlesel ölçekte sistematik öldürme, işkence ve cinsel kölelik meselesi haline geldi.

Geriye kalan soru şu: Güneş bir daha Ezidilerin üzerine doğacak mı? Bunu kendimize sormamız gereken bir soru. Dünyanın harekete geçmesi gerekiyor ve biz de bu korkunç acıya son vermek ve bu tür vahşetlerin bir daha tekrarlanmamasını sağlamak için birlikte çalışmalıyız.

Bu faciada hayatını kaybedenlerin mekanları cennet olsun.

Berzan Koçkaya
İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı
3 Ağustos 2024
Stokholm

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu