Dünya

Kamala Harris adaylık için yeterli delege sayısına ulaştı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, adaylık yolunu açacak kadar Demokrat delege desteğini aldıktan sonra Salı günü başkanlık seçimlerinin kritik mücadele alanı olan Wisconsin eyaletinde ilk kez aday olarak kampanya yürütecek.

Harris , 81 yaşındaki Başkan Joe Biden’ın Pazar günü yeniden seçilme kampanyasını , kendi partisinden haftalardır gelen çağrıların ardından, eski Başkan Donald Trump’ı yenebileceği veya dört yıllık bir dönem daha görev yapabileceği yönündeki şüphelerin ardından çekmesinin ardından Demokrat Parti’nin adayı olarak ortaya çıktı.

Kampanya yetkilileri, Biden’ın Harris’i desteklemesinden 36 saatten kısa bir süre sonra, Harris’in pazartesi gecesi partinin adaylığı belirleyecek delegelerinin çoğunluğunun desteğini alarak adaylığı garantilediğini söyledi. Harris bir açıklamada, “Partimizin adayı olmak için gereken geniş desteği elde ettiğim için gururluyum,” dedi. “Yakında adaylığı resmen kabul etmeyi dört gözle bekliyorum.”Associated Press tarafından yapılan resmi olmayan bir delege anketi, Harris’in önümüzdeki haftalarda oy kazanmak için gereken 1.976 delegeden çok daha fazla olan 2.500’den fazla delegeye sahip olduğunu gösterdi. Delegeler teknik olarak hala fikirlerini değiştirebilirlerdi ancak AP anketinde başka hiç kimse oy almadı; 54 delege kararsız olduklarını söyledi.

Harris’in yükselişi, birçok seçmenin seçeneklerinden memnun olmadığı bir seçimi önemli ölçüde yeniden şekillendiriyor. Yaşı ve Amerikalıların hane halkı maliyesini kısıtlayan yüksek fiyatlar gibi endişelerle tartılan Biden, özellikle Wisconsin ve Arizona ve Nevada gibi güneş kuşağı eyaletleri de dahil olmak üzere seçimleri belirlemesi muhtemel rekabetçi eyaletlerde kamuoyu yoklamalarında Trump’a karşı zemin kaybediyordu. Wisconsin gezisi, başkan yardımcısı olarak görev yapan ilk siyahi kadın ve Asyalı-Amerikalı olan Harris’e Demokratların kampanyasını yeniden başlatması için başka bir fırsat sunuyor. Milwaukee’de saat 13:00 CDT’de (1800 GMT) bir siyasi etkinlikte konuşma yapması planlanıyor.59 yaşındaki Harris, San Francisco bölge savcısı ve Kaliforniya başsavcısı olarak “avcıları” ve “dolandırıcıları” takip ettiği geçmişine atıfta bulunarak, pazartesi günü Trump’a nasıl saldırmayı planladığına dair ipuçları verdi. “Dolayısıyla Donald Trump gibi birini tanıdığımı söylediğimde beni dinleyin,” dedi, cinsel saldırıdan sivil mahkemede sorumlu tutulan, hüküm giymiş bir suçlu olan rakibi için.Demokratların önde gelen isimleri Harris’in arkasında saf tutarken, ırksal adalet grubu Black Lives Matter Salı günü partinin bu hızlı hareketine karşı çıktı.Parti, adayını resmen açıklayacağı 19-22 Ağustos tarihlerinde Chicago’da düzenlenecek Demokrat Parti Ulusal Kongresi öncesinde ulusal çapta sanal bir ön seçim çağrısında bulundu.Black Lives Matter, Reuters’a verdiği bir bildiride, “Kurallar Komitesi’nin, sadece parti delegelerinin aday göstermesi değil, aday gösterme sürecine halkın katılımına izin veren bir süreç oluşturmasını istiyoruz” dedi. “Bu an, demokrasimizin bütünlüğünü ve Siyah seçmenlerin seslerini korumak için kararlı bir eylem çağrısında bulunuyor.”

PAS KEMER İTME

Demokratların Trump’ı yenme şansları açısından kritik öneme sahip olan Michigan ve Pennsylvania’yı da içeren Pas Kuşağı eyaletlerinden Wisconsin da bunlardan biri.

Demokrat grup Rust Belt Rising’in yönetici direktörü Paul Kendrick, “Seçimlerinden memnun olmayan bağımsızlar ve gençler var ve Harris’in onları kazanma şansı var” dedi.

Harris ayrıca kampanya bağışları da topluyor. Kampanyası Pazartesi günü, Biden’ın Pazar günü görevden ayrılmasından bu yana 100 milyon dolar topladığını ve Biden kampanyasının Haziran ayı sonunda bankada bulunan 95 milyon doları geçtiğini söyledi.

Demokratlar için Hollywood’da önemli bağış toplayan ve iki hafta önce Biden’ın çekilmesi çağrısında bulunarak büyük bir karışıklığa yol açan aktör George Clooney, CNN’in aktardığına göre Salı günü Harris’i destekledi.

Trump ve müttefikleri, Harris’i Biden’ın daha az popüler politikalarına bağlı tutmaya çalışıyor. Bunlar arasında yönetimin güney sınırındaki göçmen akınına ilişkin tutumu da yer alıyor.

Trump’ın sözcüsü Steven Cheung, “Kamala Harris’in içler acısı sicili tam bir başarısızlık ve tam bir yetersizlik örneği. Onun politikaları Biden’ın politikalarıdır ve tam tersi de geçerlidir” dedi.

Wisconsin’deki yarım düzine önde gelen Demokrat, röportajlarında Harris’in partiye Biden ve Trump’tan pek hoşlanmayan seçmenleri harekete geçirme fırsatı sunduğunu söyledi.

Milwaukee Bölge Yöneticisi David Crowley, Harris’in aynı zamanda önemli siyahi seçmenlerin geri dönmesine de yardımcı olabileceğini söyledi.

Crowley, “Birçoğu, yaşı ve görünüşü yüzünden dikkatleri dağıldığı için gelmedi” dedi.

Demokrat Ulusal Komitesi Başkanı Jaime Harrison, NBC’nin “Today” programına verdiği röportajda, partisinin 50 eyalette de oy pusulalarına girebilmesi için hızlı hareket etmesi gerektiğini ve başkan yardımcısı seçiminin 7 Ağustos’a kadar yapılması gerektiğini söyledi.

Harrison, “Bu süreç adil, şeffaf, açık ama hızlı olacak” dedi.

İç politika tartışmalarına yakın kaynaklara göre, görüşülen isimler arasında Kentucky Valisi Andy Beshear, ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, Arizona Senatörü Mark Kelly, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Illinois Valisi JB Pritzker ve Michigan Valisi Gretchen Whitmer yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu