Analiz

Cumhur İttifakı genişliyor: DSP, ANAP, HÜDA PAR, Yeniden Refah yolda

Cumhur İttifakı,seçimlere2 ay kala İttifakı genişletmek için başka partileri de yanına alarak 2023 seçimlerine girmek için harekete geçti.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını açıklaması ve seçim tarihinin netleşmesi ile birlikte AK Parti, MHP ve Büyük Birlik Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı da seçim çalışmalarına hız verdi.

Peki kulislerde neler konuşuluyor, hangi partiler Cumhur İttifakı yolunda ilerliyor?

Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı yardımcılığı şartıyla masaya dönebileceği kulisini aktararak dikkatleri üzerine çeken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, bu kez de Cumhur İttifakı’nın genişleme planının perde arkasını anlattı:

Erdoğan-Destici görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Büyük Birlik Partisi Başkanı Destici ile görüştü. Bu seçimde yüzde 10 baraj yok, yüzde 7’ye indi. İttifakta olanlar baraja takılmayacak. BBP de ittifakın çatısı altında ama kendi adaylarını çıkarmak istiyor. Bunun bir diğer gerekçesi de her ilde aday çıkarırsak cumhurbaşkanlığı seçimine de destek vermiş olur. Handikapları da var. İttifak içindeki diğer vekil adaylarının oylarını bölebilir mi? İl il bu konulara çalışılıyor. Bu çalışmalara göre BBP’nin pozisyonu belli olacak.

Burada öncelenen mesele Meclis çoğunluğu nasıl sağlanacak sorusuna verilecek cevaba göre şekillenecek. İttifak protokolünün YSK’ya sunulması, YSK tarafından seçim takviminin açıklanmasından 5-6 gün sonra gerçekleşecek.

HÜDA-PAR, ANAP, DSP, Yeniden Refah Partisi

Daha önce seçime yaklaşık 2 ay kala Cumhur İttifakı’na yeni katılımlar olacağını açıklayan Sabah gazetesi yazarı Murat Övür, dün (9 Mart) kaleme aldığı yazıda “Rahmetli Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi ile solun efsanevi lideri Ecevit’in DSP’si de Cumhur İttifakı’na katılıyor” dedi.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal henüz bir ittifak görüşmesinin yapılmadığını belirtirken, Anavatan Partili isimler ise Cumhur İttifakı’na destek açıklamaları yaptılar. 

TVNET canlı yayınına katılan Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, “ANAP, Cumhur İttifakı’na katılacak mı?” sorusu üzerine “Cumhur İttifakı ‘gelin görüşelim’ derse seve seve görüşürüz” yanıtını verdi.

Anavatan Partisi Gençlik Kolları Teşkilat Başkanı Baha Eymen Türker de partisinin Cumhur İttifakı’nı destekleyeceğini açıklayan bir videoyu sosyal medya hesabından yayımladı.

HÜDAPAR’n AK Parti listelerinde seçime gireceği neredeyse kesin gibi. Yeniden Refah Partisi’nin kararı bir kaç gün içerisinde verebilir. Fatih Erbakan Necmettin Erbakan’ın oğlu, sembolik bir anlamı var. Saadet Partisi, Milli Görüş’ün ana adresi olarak gösteriliyordu. Ancak Millet İttifakı’ndaki rolü Milli Görüş tabanını rahatsız ettiği iddia ediliyor. Saadet’in bu tavrından rahatsız olanların Yeniden Refah Partisi’ne yöneldiği söyleniyor.

Binali Yıldırım-Fatih Erbakan görüşmesi

AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz ile birlikte Yeniden Refah Partisi Genel Merkezine bir ziyarette bulundu.

Görüşmenin ardından Binali Yıldırım ve Fatih Erbakan ortak bir basın açıklaması yaptı.

Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Yıldırım, “Arzu ediyoruz ki bu seçimde birlikte yol yürüyelim” dedi.Erbakan da “Yeniden Refah Partimizi Cumhur İttifakı’nda görmek istediklerini ifade ettiler. Bizler de bu konuyu görüşüp en kısa sürede kendilerine söyleyeceğiz. Davetlerinden ötürü teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR:’Sorun görmüyoruz ittifakta

Cumhur İttifakı’na katılacağı düşünülen partilerden HÜDA PAR’ın Genel Sekreteri Şehzade Demir, Ensonhaber canlı yayınında AK Parti ile yapılan ittifak görüşmelerinde son aşamaya gelindiğini ve önümüzdeki günlerde HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’na katılma konusunda açıklama yapacağını ifade etti.

Demir, “Bizim durumumuz öteden beri diğer partilerle de görüşmelerimiz vardı. Seçim ile alakalı da değil aslında, siyasetin doğal gereği ve sonucudur. Cumhur İttifakı’nda da Millet İttifakı’nda da olan partilerle de zaman zaman görüşmelerimiz oluyordu. Şu an sayın Cumhurbaşkanı’nın önceden beri teklifleri vardı zaten bize. Cumhur ittifakı’nda birlikte olalım diye. Bu değerlendiriliyordu, son olarak yapılan görüşmeler neticesinde bu durum somut bir davete dönüştü. Ve şu an seçimde birlikte olma anlamında yürütülen görüşmeler var 1 2 aydan beri. Bitmiş ve sonuçlanmış bir noktada değiliz ancak görüşmeler de sona doğru geldi. Henüz net bir şey söyleyemesek de sorun görmüyoruz ittifakta. Çok yakın bir tarihte biteceğini temenni ediyoruz. Yarın bizim genel idare kurulu toplantımız var, seçimlerle alakalı teklifle ilgili bütün boyutlar masaya yatırılacak. Nihai kararla alakalı sayın genel başkan yarın veya bir iki gün içerisinde bir açıklama yapar.”

25 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu biraraya gelmişti.(Serbestiyet/Haber Merkezi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu