Ortadoğu

17 Aralık Kürdistan Bayrağı (Ala Rengîn) günü

17 Aralık 1945’te Doğu Kürdistan’ın Mahabat kentinde bir grup Kürd genci, Kürdistan Bayrağı’nı mahkeme binasına dikti. O gün ”Kürd tarihi ve devrimi için yeni bir gün” olarak kabul edilir.  Kürdistan bayrağının dalgalanmasının üzerinden 77 yıl geçti ve o tarihi olay, günümüzde Kürdistan Bayrak Günü olarak kutlanmaktadır.

77 yıl önce bugün, ilk kez resmi olarak Kürdistan bayrağı bir kurumda dalgalandı. Bir aydan kısa bir süre sonra takvimler 22 Ocak 1946’yı gösterdiğinde ise Kürdistan Cumhuriyeti resmen ilan edildi.

Kürdistan Cumhuriyeti kuruluşundan 11 ay sonra yıkılsa da Kürdistan bayrağı, mücadele tarihi boyunca dalgalanmaya devam etti.

Kürdistan bayrağının resmi olarak dalgalandığı o tarihten 59 yıl sonra Kürdistan Parlamentosu, 19 Haziran 2009’da aldığı kararla 17 Aralık’ı Kürdistan Bayrak Günü ilan etti. Bu gün aynı zamanda Kürdistan’da Anneler Günü olarak kabul ediliyor.

Her yıl 17 Aralık’ta, Kürdistan’da ve yabancı ülkelerde bayrağa saygı için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Öğrenciler, memurlar ve özel sektörde çalışanlar bugünde işe geleneksel Kürt kıyafetleriyle gidiyor, Kürdistan bayraklı rozet takıyor.

Kürdistan Bayrağında Arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi, bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunmaktadır. 

Celadet Bedirxan’ın 1932 yılında Herakol Azizan mahlasıyla HAWAR dergisinde yayınladığı “Ala Kurdan” isimli şiiri ile zaten renk ve desen bakımından her şeyi açıklıyor. Kürdistan bayrağının bir nevi tarifini yapıyor…

Ala Kurdan!

Ala kurdan di nav rok

Çi bedew û bi heybet

Bi çar rengîn rengên te

Çi delal û çi xweskok

Xêzek kesk ê xêzek sor

Nav sipî û nîvek zer

Keske sore bi rojê

Ew li jêrî ew li jor….


Kesk:  Sirust û xwezeya Kurdistan e
Sor: Xwîna Şoreşgerên Kurdistan e
Zer: Rohanî û Azadîya Kurdistan e
Spi: Aşitîya Kurdistan e Her Bijî…

(Dr. Kamuran Bedirxan, 1932)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu