Ortadoğu

Nasrallah’ın hedef alındığı saldırının ardından İran’dan tehdit gibi açıklama: Oyunun kuralları değişti

İsrail Ordusu, Hizbullah’ın karargahına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Lübnan Hizbullahı lideri Nasrallah’ın öldüğü iddia edildi. Saldırının ardından İran’dan art arda açıklamalar geldi.

İsrail, Beyrut’un güneyinde Dahiye’deki Hureyk Mahallesi’nde Hizbullah lideri Nasrallah’ın bulunduğu bölgeye bir dizi hava saldırısı düzenledi. Lübnan güvenlik kaynaklarından saldırının bugüne kadarki en büyük saldırı olduğu bilgisi geldi. Saldırıda Nasrallah’ın öldüğü iddiaları ABD ve İsrail medyasında yer aldı. Lübnan’daki son saldırının ardından İran’dan açıklamalar peş peşe geldi.

İran Beyrut Büyükelçiliği’nden saldırıya ilişkin açıklamada, “İsrail’in katliamı oyunun kurallarını değiştirdi” denildi. İsrail’in gerçek olmayan iddialar üzerine sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı belirtilen açıklamada, gerilimin tehlikeli bir şekilde arttığı ve İsrail’in uygun bir şekilde cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

‘Saldırıyı şiddetle kınıyoruz’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail saldırılarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, İsrail’in saldırıyı ABD bombaları ile gerçekleştirdiğini ve İsrail’in suçuna ABD’nin de ortak olduğunu kaydetti. Kenani, “İsrail Gazze’de işlediği katliamlarına Lübnan’da devam ediyor ve Lübnan’da savaş suçu işlemekte. ABD bombaları ile gerçekleşen bu saldırıya Washington yönetimi de ortaktır” ifadelerini kullandı. Kenani, “ABD ve bazı Batılı ülkelerin ateşkes görüşmelerine dair önerileri sadece zaman kazanmaya yönelik bir aldatmacadan ibaret. İsrail rejiminin Gazze ve Lübnan’daki katliamları uluslararası toplumun sessizliğinden kaynaklanmakta. İran olarak Lübnan halkı, devleti ve direnişinin yanındayız” dedi.

‘Hizbullah savaş meydanında son ana kadar yanlarında olacağımızı bilmeli’

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf da İsrail’in Hizbullah’ı hedef alan son saldırıları sonrası yaptığı açıklamada, “Hizbullah savaş meydanında son ana kadar yanlarında olacağımızı bilmeli” diye konuştu.

İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırının ardından Hizbullah’tan yanıt geldi. Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail’in kuzeyindeki Safad kentine roket saldırısı düzenlendiğini bildirdi. Açıklamada, saldırının “Lübnan’ı ve halkını savunmak ve İsrail’in şehirlere, köylere ve sivillere yönelik barbarca saldırılarına karşılık vermek için gerçekleştirildiği” vurgulandı. Ayrı bir açıklamada ayrıca İsrail’in kuzeyindeki Karmiel kenti ve Sa’ar kibbutzunun da roketlerle vurulduğu kaydedildi. Atılan roketler, İsrail’in Hayfa kentinden görüntülenirken, roketlerin bir kısmı İsrail hava savunma sistemi ‘demir kubbe’ tarafından imha edildi.

‘Tel Aviv, Nasrallah’ın oradan sağ çıkması zor’

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde, Tel Aviv yönetiminin, Nasrallah’ın saldırıya uğrayan sığınakta olduğunu ve oradan sağ çıkmasının zor olduğunu düşündüğü, saldırıda yaralanmış olabileceğinin tahmin edildiği öne sürüldü. İsrail ordu radyosuna konuşan bir kaynak ise “saldırının düzenlendiği noktada bulunan birisinin sağ çıkmasının zor olduğunu” iddia etti. Walla internet sitesine konuşan kaynak da “Nasrallah’ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu” savundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu