Ortadoğu

Sudani ile Blinken görüştü: Irak-Türkiye petrol boru hattı yeniden açılmalı

Irak Başbakanı Sudani ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden açılması gerektiğini vurguladı.

Irak Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Muhammed Es-Şiya Sudani’nin, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 79. oturumuna katılmak üzere bulunduğu sırada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, başta Irak’taki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin geleceği ve bu konudaki Bağdat-Washington arasındaki görüşmelerin devamı ele alındı. Ayrıca iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusu da gündeme getirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından toplantıya ilişkin yapılan açıklamada ise tarafların, bölgedeki gerilimi önlemeye yönelik çabaları ele aldığı ve ABD-Irak stratejik ortaklığının önemini vurguladığı ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasına göre Blinken ve Sudani, ekonomik kalkınma alanında daha fazla koordinasyona olan bağlılıklarını yinelerken, Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden açılması gerektiğinin altını çizdi.

Koalisyonun Irak’ta DAİŞ’le mücadeleye yönelik askeri misyonunun değiştirilmesinin de ele alındığı toplantıda Blinken’ın, ülkesinin istikrarlı, güvenli ve egemen bir Irak için devam eden çabalara olan bağlılığını ifade ettiği de aktarıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu