Dünya

Papa, Katolikleri Trump ile Harris arasında ‘daha az kötüyü’ seçmeye çağırdı

Papa Francis, ABD’deki iki önemli başkan adayını da “hayata karşı” olarak nitelendirdi ve Katolik seçmenlere Kasım ayındaki seçimlerde oy kullanırken “daha az kötüyü” seçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Papa, Güneydoğu Asya’daki 12 günlük turunu tamamladığı Cuma günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı nadir siyasi yorumlarda, “İkisi de yaşama karşıdır; ister göçmenleri kovan olsun, ister bebekleri öldüren olsun” dedi.

Papa, açıklamalarında Harris veya Trump’ın adını anmadı.

Dünya genelindeki 1,4 milyar Katolik nüfusun 52 milyonunu Amerikalı Katolikler oluşturuyor.

Papa Francis, uçakta düzenlenen basın toplantısında Katolik seçmenlere konsültasyon yapması istendi ve yaptığı açıklamada Amerikalı olmadığını ve seçimlerde oy kullanmayacağını belirtti.

Ancak Amerikalılara oy vermeleri için cesaret verdi.

“Oy kullanmamak çirkindir. İyi değildir. Oy kullanmalısınız” dedi.

“Daha az kötüyü seçmelisin. Daha az kötü kimdir? O hanım mı, yoksa o beyefendi mi? Bilmiyorum. Herkes, vicdanen, bunu düşünmek ve yapmak zorundadır.”

Papa, Katolik öğretisinde yasak olan kürtajı sık sık sert bir dille eleştirdi.

“Bir çocuğu annesinin rahminden zorla çıkarmak bir suikasttır, çünkü orada hayat var” dedi Francis.

Ve bu onun Trump hakkında eleştirel yorumlarda bulunmasının ilk örneği değil.

2016 seçimleri sırasında, başkan adayının göçmen karşıtı dili nedeniyle Trump’ı “Hristiyan değil” olarak nitelendirdi.

Cuma günü yaptığı açıklamada, “Göçmenleri sınır dışı etmek, onların gelişmesine izin vermemek, onlara bir hayat hakkı vermemek çirkin bir şey, bu zalimliktir” dedi.

Trump, yasadışı göçle mücadele edeceğine dair defalarca söz verdi ve en son Cuma öğleden sonra yeniden seçilirse milyonlarca göçmeni sınır dışı edeceğini söyledi.

Harris, Yüksek Mahkeme’nin 2022’de Roe v. Wade kararını bozmasının ardından kürtaja erişim için ülke çapındaki korumayı genişletme sözü verdi.

Papa Francis’in açıklamaları, Trump ve Harris’in ilk kez birbirleriyle tartışmasından birkaç gün sonra geldi. İkilinin seçim gününden önce bir kez daha tartışma sahnesine çıkması bekleniyordu ancak Trump, Harris ile bir daha tartışmayacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu