Dünya

Dünyanın en büyüklerinden biri olan 2.492 karatlık elmas Botsvana’da bulundu

Dünyanın en büyük ikinci elması, Afrika ülkesi Botsvana’da faaliyet gösteren Kanadalı Lucara Diamond firmasına ait bir madende bulundu. Elmas, 2 bin 492 karatlık bir taş olarak çıkarıldı.

Kanadalı madencilik şirketi Lucara Diamond, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Botsvana’da avuç içi büyüklüğünde bir elmas keşfettiğini ve karat bakımından dünyanın en büyük ikinci elması olacağını duyurdu.

Lucara Diamond Corp.’dan yapılan açıklamada, elmasın Botsvana’nın kuzeydoğusundaki Karowe Elmas Madeni’nde x-ışını algılama teknolojisi kullanılarak keşfedildiği belirtildi.

Şirketin yayınladığı görsellerde elmasın bir elin avuç içi kadar büyüklükte olduğu görülüyor.

Açıklamada, bu buluntunun “şimdiye kadar çıkarılan en büyük ham elmaslardan biri” olduğu ve şirketin 2017 yılında büyük, yüksek değerli elmasları tespit etmek ve korumak için kurduğu Mega Diamond Recovery X-ışını teknolojisi kullanılarak tespit edildiği belirtildi.

Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, Perşembe günü ilerleyen saatlerde devasa taşı inceledi. Hükümeti, bunun dünyanın en büyüğü olduğunu söyledi.

Avrupa’nın en büyük online elmas mücevhercisi 77 Diamonds’ın yönetici müdürü Tobias Kormind, bunun, İngiltere’nin taç mücevherlerini süsleyen Cullinan Elması’ndan bu yana çıkarılan en büyük ham elmas olduğunu doğruladı.

“Bu keşif büyük ölçüde, daha büyük elmasların parçalara ayrılmadan yerden çıkarılmasına olanak tanıyan yeni teknoloji sayesinde gerçekleşti. Bu yüzden bunun nereden geldiğini muhtemelen daha fazla göreceğiz,” dedi.

Firma taşın mücevher kalitesi ya da değeri hakkında bilgi vermedi.

Ancak İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Lucara’ya yakın, ismi verilmeyen kişiler, taşın değerinin 40 milyon dolardan fazla olabileceğini söyledi.

Botsvana, ülkenin başlıca gelir kaynağı olan elmas konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olup, GSYİH’nın yüzde 30’unu, ihracatının ise yüzde 80’ini elmastan sağlıyor.

1905 yılında Güney Afrika’da bulunan 3 bin 106 karatlık Cullinan elması tarihin en büyüğü olarak kayıtlara geçmişti. Dokuz ayrı taşa kesilen elmasın birçoğu İngiliz Kraliyet Mücevherleri’nde bulunuyor.

Aynı madenden 2016’da çıkarılan bin 109 karatlık bir elmas da 2017’de 53 milyon dolara satılmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu