Dünya

Kamala Harris Demokrat Parti adaylığını kabul etti, ‘tüm Amerikalılar için’ başkan olma sözü verdi

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Perşembe günü Chicago’da coşkulu bir kalabalığın önünde Demokrat başkan adaylığını kabul etti ve Kasım ayındaki büyük seçimlerde Cumhuriyetçi Donald Trump’ı yenerse “yeni bir yol” izleyeceklerinin sözünü verdi.

“Hikayesi ancak dünyanın en büyük ülkesinde yazılabilecek olan herkes adına, Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına adaylığınızı kabul ediyorum” diyen 59 yaşındaki lider, büyük alkış topladı.

“Bizi en yüksek hedeflerimiz etrafında birleştiren bir başkan olacağım” dedi.

Dalgalanan Yıldızlı ve Çizgili bayraklar ve “ABD” tezahüratları arenayı doldururken, Demokratlar Harris’i bayraktarları olarak seçtiler.

Harris, ABD siyasi tarihinin en çarpıcı çalkantılarından birinin ardından kararsız Amerikalı seçmenlere ulaşırken “tüm Amerikalıların başkanı” olma sözü verdi.

Kasım seçimleriyle birlikte Amerikalılar’ın “geçmişteki acıları, alaycılığı ve bölücü mücadeleleri geride bırakmak, yeni bir yol çizmek için geçici bir fırsata” sahip olduğunu ifade eden Trump, şunları kaydetti:

Bekar bir çalışan annenin çocuğu olarak yaşadığı kişisel hikayesini ve savcı olarak kariyerini anlatan Trump’ın aksine, kendisinin ülkeye hizmet edecek geçmişe ve deneyime sahip olduğunu, Trump’ın ise sadece kendisi ve “milyarder arkadaşları” için çalıştığını söyledi.

Kongre, Harris’in şaşırtıcı yükselişini kutlamak için dev bir partiye dönüştü.

Demokratların ünlü destekçilerinden oluşan listesini açıkladığı etkinlikte country sanatçısı The Chicks, “The Star-Spangled Banner” şarkısının bir versiyonunu seslendirirken, pop yıldızı Pink de sahne aldı.

‘Soğuk umutlar’

Demokratlar, Harris’in 5 Kasım’da zorlu bir seçime doğru yol alacağını ve 2020’de olduğu gibi bu seçimin de kilit eyaletlerdeki bir avuç oy farkıyla belirlenebileceğini bildiklerinden umutlarını dizginlemeye çalışıyorlar.

Barack Obama’dan Michelle Obama’ya ve Bill Clinton’a kadar birçok üst düzey isim, Harris’in Trump’ı yenmek için zorlu bir mücadele vereceği konusunda hafta boyunca uyarılarda bulundu.

78 yaşındaki lider, Biden’a karşı muhteşem bir geri dönüş yapacağına inanıyordu ancak Demokratların aniden çok daha genç bir rakibe geçmesinden ve bu rakibe tarihte ilk kadın başkan olarak yer verilmesinden rahatsız oldu.

Cumhuriyetçi giderek daha fazla kişisel hakaretlere ve ırkçı söylemlere başvuruyor.

Minnesota Valisi ve 2024 Demokrat başkan yardımcısı adayı Tim Walz, 21 Ağustos 2024'te Illinois, Chicago'daki United Center'da düzenlenen Demokrat Ulusal Kongresi'nin (DNC) üçüncü gününde konuşuyor.
Minnesota Valisi ve 2024 Demokrat başkan yardımcısı adayı Tim Walz, 21 Ağustos 2024’te Illinois, Chicago’daki United Center’da Demokrat Ulusal Kongresi’nin (DNC) üçüncü gününde konuşuyor. AFP – SAUL LOEB

Başkanlığı döneminde inşa edilen Meksika sınırı bariyerinin yakınında Arizona’da konuşan Trump, perşembe günü Cumhuriyetçilerin Harris için büyük bir zayıflık olduğuna inandıkları göç konusuna odaklandı.

Sınırı yasadışı yollardan geçen göçmenler tarafından öldürüldüğünü söylediği kişilerin hikayelerini anlatan Trump, “Kamala bu gece kongre konuşmasını yaparken, kurbanlardan bahsetmeyecek. Hatta isimlerini bile anmayacak.” dedi.

Harris’in ilk kadın, siyahi ve Güney Asyalı başkan yardımcısından Demokrat Parti’nin bayraktarlığına yükselişinin hızı, Harris’in ABD seçmenleri tarafından hala pek bilinmediği anlamına geliyor.

Harris konuşmasında bunu düzeltmeye çalışacak. Kampanya yetkilisi muhabirlere, çalışan bir anne tarafından nasıl yetiştirildiğini ve enflasyondan etkilenen ailelerin karşılaştığı zorlukları bildiğini anlatacak.

Savcı olarak kariyerini anlatacak, cinsel taciz ve silahlı suç mağdurları için verdiği mücadeleyi vurgulayacak ve muhtemelen Trump’ın Beyaz Saray’a aday olan ilk hükümlü suçluyla karşı karşıya olduğunu vurgulayacak.

‘Kamala havası’

“Seçmenler zaten Kamala havasına sahip. Şimdi Kamala gündemine ihtiyaçları var,” dedi Virginia Üniversitesi’nde profesör olan Sabato. Ekonomik politika eksikliği “sınırdan daha hızlı onu yenebilir,” diye ekledi.

Ancak iş havaya geldiğinde Demokratlar, 81 yaşındaki Biden’ın Trump’a karşı gösterdiği felaket tartışma performansının ardından umutsuzluğa kapılan partiden tanınmayacak kadar büyük bir kutlama modundalar.

Obama’lar Salı günü Chicago’da bir araya geldi ve eski first lady, Harris’in liderliğinde “umudun geri döndüğünü” söyledi.

Çarşamba günü Clinton, televizyon talk show sunucusu Oprah Winfrey ve müzisyenler Stevie Wonder ve John Legend, Minnesota valisi Walz’ın hazırlık maçlarında yer aldılar.

Biden’ın pazartesi günü yaptığı ve Harris’in sahneye çıkıp kendisine sarıldığı veda konuşması artık çok uzaklarda kalmış bir anı gibi görünüyor.

Bu geçiş Biden ve Demokratlar için baş döndürücü olsa da Trump’ı tamamen tedirgin etti.

İnişli çıkışlı bir yaz döneminde bir suikast girişiminden kurtulmuş, sonra da kesin zafer sandığı şeyin yeni ve çok daha genç bir rakip tarafından altüst edildiğini görmüştür. 

(AFP)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu