Dünya

Blinken, Gazze’de ateşkes arayışıyla Orta Doğu’ya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de ateşkes sağlanması için çaba göstermek üzere Pazar günü Ortadoğu turu kapsamında Tel Aviv’e geldi ancak Hamas, Blinken’ın inişinden birkaç saat sonra İsrail’i çabalarını baltalamakla suçlayarak görevle ilgili şüphelerini dile getirdi.Filistinli militan grup, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “arabulucuların çabalarını engellemekten”, bir anlaşmayı geciktirmekten ve Gazze’deki İsrailli rehineleri Filistinlilerin maruz kaldığı aynı saldırganlığa maruz bırakmaktan sorumlu tuttuğunu söyledi.

Reuters’in aktardığı haberde,Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Ekim ayında başlayan savaşın ardından bölgeye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştirecek olan Blinken’ın pazartesi günü aralarında Netanyahu’nun da bulunduğu üst düzey İsrailli liderlerle bir araya geleceğini söyledi.

Blinken, İsrail’in ardından Mısır’a doğru yola çıkacak

Gazze’de tutulan rehinelerin iadesi ve ateşkes için bir anlaşmaya varılması görüşmeleri artık bir “dönüm noktasında”, Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Tel Aviv’e giderken gazetecilere söyledi. Yetkili, “Bunun kritik bir zaman olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Arabulucu ülkeler Katar, ABD ve Mısır, aylarca süren ara ara müzakerelerde şimdiye kadar anlaşmazlıkları yeterince azaltıp bir anlaşmaya varmayı başaramadı ve Gazze’de şiddet Pazar günü de hız kesmeden devam etti.

Filistin sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarının Pazar günü Gazze’de en az 21 kişiyi öldürdüğünü, bunların arasında Deir Al-Balah’ın merkezindeki bir eve düzenlenen hava saldırısında altı çocuk ve anneleri de olduğunu söyledi. En küçüğü 18 aylıktı, büyükbabaları Muhammed Hattab daha sonra akrabalarının beyaz kefenlere sarılı cesetlerin etrafında toplandığını Reuters’a söyledi.

“Suçları neydi? … Bir Yahudi’yi mi öldürdüler? Yahudilere mi ateş ettiler? Yahudilere roket mi attılar? … Bunu hak etmek için ne yaptılar?” diye sordu Hattab.

İsrail ordusundan hemen bir yorum gelmedi. İsrail, Hamas militanlarını avlarken sivilleri hedef aldığını reddetti ve grubun okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere sivil tesislerden faaliyet gösterdiğini iddia etti. Hamas bunu reddediyor.

İsrail ordusu, son haftalarda yoğun çatışmaların yaşandığı Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinden İsrail’e yönelik saldırılarda kullanılan roketatarları imha ettiğini ve 20 Filistinli militanı öldürdüğünü duyurdu.

Gazze’de geçen yıl ekim ayında başlayan savaşın ardından şiddetin tırmandığı işgal altındaki Batı Şeria’da, bir İsraillinin saldırıda aldığı yaralar sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Ateşkese yönelik görüşmelerin, geçen hafta Doha’da yapılan iki günlük toplantının ardından bu hafta Kahire’de devam etmesi planlanıyor. Blinken, ABD’nin arabulucu ülkelerin savaşan taraflar arasındaki boşlukları kapatacağına inandığı köprü önerilerini sunmasının ardından bir atılım sağlamaya çalışacak.

Savaş, 7 Ekim’de Hamas militanlarının İsrail’e saldırması, İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasıyla başladı.

Filistin sağlık yetkililerine göre İsrail’in daha sonraki askeri harekâtı çoğunluğu sivil olmak üzere 40.000’den fazla Filistinliyi öldürdü ve Gazze’nin çoğunu moloza çevirdi. İsrail, 17.000 Hamas savaşçısını öldürdüğünü söylüyor.

Daha geniş bölgede tırmanış korkusu arasında ateşkes anlaşmasına varılması için artan bir aciliyet var. İran, 31 Temmuz’da Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’nin suikastının ardından İsrail’e misilleme yapmakla tehdit etti.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in 27 Mayıs’ta hazırlanan taslak önerilerde güvenliği için belirlenen ilkelere sıkı sıkıya bağlı kaldığı belirtildi.

“Şunu vurgulamak isterim: Biz müzakereler yürütüyoruz, sadece verip verdiğimiz bir senaryoda değiliz,” dedi Netanyahu toplantıda. “Esnek olabileceğimiz şeyler var ve… esnek olamayacağımız şeyler var, bunlarda ısrar edeceğiz.”

Netanyahu’nun ofisi, Gazze’ye silah kaçakçılığını önlemek amacıyla, Filistin Koridoru olarak bilinen Gazze ile Mısır arasındaki sınır şeridinde İsrail güçlerinin kalmaya devam etmesi konusunda ısrarcı olduğunu belirtti.

Netanyahu’nun, serbest bırakılan canlı rehinelerin sayısını en üst düzeye çıkaracak ve İsrail’in savaş hedeflerine ulaşmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmak için çalışmaya devam edeceği, buna Hamas’ın Gazze üzerindeki kontrolünün engellenmesinin de dahil olduğu ifade edildi.

Hamas, ABD’nin iyimser açıklamalarının “aldatıcı” olduğunu belirterek, Netanyahu’nun müzakereleri “patlatmak” amacıyla yeni şartlar öne sürdüğünü ileri sürdü.

Çatışmalar sona erdikten sonra İsrail askerlerinin özellikle Mısır sınırında Gazze’de kalıp kalmaması gerektiği ve İsrail’in silahlı militanları durdurmak için gerekli olduğunu söylediği güneyden kuzey Gazze’ye giden insanlara yönelik kontroller konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Hamas, savaşı sona erdirmek için ateşkes anlaşmasına varılmasını isterken, İsrail, çatışmalarda geçici bir aranın ötesine geçmeyi kabul etmeye yanaşmıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu