Dünya

Taylor Swift saldırı planı engellendikten sonra Iraklı genç Viyana’da tutuklandı

Avusturya İçişleri Bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir Taylor Swift konserine saldırı planlandığı iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında 18 yaşındaki bir Irak uyruklunun gözaltına alındığını söyledi.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Iraklının, Kuzey Makedonya kökenli 19 yaşındaki Avusturyalı ana şüpheliyle aynı çevreden geldiğini söyledi.

Karner, Iraklı şüphelinin 6 Ağustos’ta IŞİD’e bağlılık yemini ettiğini ancak planlanan saldırıyla doğrudan bir bağlantısının olup olmadığının henüz belli olmadığını söyledi.

Soruşturmacılar komployu araştırmaya devam ederken daha fazla şüphelinin sorgulanacağını ve mülklerde arama yapılacağını sözlerine ekledi.

IŞİD’e sadakat yemini eden şüpheli, Viyana’daki Ernst Happel Stadyumu dışında toplanmayı planladığı tahmin edilen 20 bin “Swiftie” hayranına karşı ölümcül bir saldırı planlıyordu . Bu durum, güvenlik endişeleri nedeniyle üç gösterinin de iptal edilmesine yol açtı.

Yetkililere göre, planlanan saldırıdan iki haftadan kısa bir süre önce işinden istifa ederek “büyük planları olduğunu” söyleyen 19 yaşındaki şahıs, gözaltında tam bir itirafta bulundu.

İddiaya konu komployla ilgili olarak Çarşamba günü 17 ve 15 yaşlarındaki iki Avusturyalı genç daha gözaltına alındı.

Karner’in iddiasına göre, stadyumda hizmet veren bir şirkette işe alınan 17 yaşındaki genç, şimdiye kadar ifade vermeyi reddetti. Radikal görüşlü olduğu anlaşılan çocuk, yetkililer tarafından zaten biliniyordu. Karner, 15 yaşındaki çocuğun polis tarafından yoğun bir şekilde sorgulanmaya devam edildiğini sözlerine ekledi.

Avusturya makamlarının, Swift konseri tehdidi hakkında ABD istihbaratından bilgi aldığı bildiriliyor. Zira Avusturya yasaları, şüphelilerin iletişim kurmak için kullandığı anlık mesajlaşma uygulamalarının izlenmesine izin vermiyor. Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, “Yabancı ortaklar ve hizmetlerle işbirliği esastır ve karşılıklıdır. Bu, Viyana’da bir trajedinin önlenmesini mümkün kıldı” dedi. Gelecek hafta Londra’da konser vermesi planlanan Swift, konser iptalleriyle ilgili yorum yapmadı.

İngiliz polisi , Viyana komplosunun Londra gösterisini etkileyeceğine dair bir işaret olmadığını söyledi.(Reuters)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu