Politika

Hakan Fidan açıkladı: Irak’la Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın toplantısı Türkiye’de yapılacak

Hakan Fidan, Irak ile Güvenlik Mekanizması’nın dördüncü toplantısına ilişkin “Önümüzdeki hafta bu grup bir araya gelecek. Irak’tan bakan arkadaşlar, Türkiye’den bakan arkadaşlar Dışişleri Bakanları’nın koordinasyonunda Türkiye’de toplanacaklar” diye konuştu.

Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic​​​​​​​ ile İstanbul’da Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, “Irak’la Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının dördüncü toplantısı önümüzdeki hafta Türkiye’de yapılacak” açıklamasında bulundu.

Fidan, aralarında sınır krizi süren Etiyopya ve Somali’nin temsilcilerinin de Ankara Süreci kapsamında hafta bir araya geleceğini söyledi. 

Gazze’ye insani yardımlar konusunda uluslararası toplumun, İsrail’e baskı uygulamak ve Filistinlilerin açlığa mahkum edilmesini engellemek zorunda olduğunu belirten Fidan, “Bölgemizin daha fazla gerilime, yeni çatışmalara, yeni savaşlara tahammülü yok. İsrail’in mutlaka ama mutlaka durdurulması gerekiyor. İsrail’e şartsız destek verenlere İsrail’e sürekli silah sevkiyatı yapan ülkelere sesleniyorum: Gerilimi tırmandıranın kim olduğu apaçık ortada. Faturayı yanlış yere kesme alışkanlığından vazgeçin. Orta Doğu’da barış ve huzuru sağlamanın yolu İsrail’in çılgınlıklarını dizginlemekten geçiyor. İsrail’i kayıtsız şartsız destekleyenler Gazze’deki katliamın suç ortaklarıdır. Türkiye olarak biz, bölgemizde huzur ve barış istiyoruz. İsrail-Filistin ihtilafının iki devlet temelinde adil bir çözüme kavuşması için çabalıyoruz” dedi.

Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika’nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını ilk andan itibaren desteklediğini ve Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) açılan davaya müdahil olduğunu hatırlattı.

“Irak ile ilişkilerimizi kurumsallaştırma faaliyetlerimiz devam ediyor”

Fidan Irak’tan bir heyetin Türkiye’ye gideceğini belirterek şunları söyledi:

“Irak ile devam eden ilişkilerimizi kurumsallaştırma faaliyetlerimiz devam ediyor. Burada da önemli adımlar attık. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden sonra imzalanan 27 anlaşmanın ardından iki ülke arasındaki üst düzey planlama grubunun çalışmaları devam ediyor.

Önümüzdeki hafta bu grup bir araya gelecek. Irak’tan bakan arkadaşlar, Türkiye’den bakan arkadaşlar Dışişleri Bakanları’nın koordinasyonunda Türkiye’de toplanacaklar.

İki ülke liderliğinin aldığı kararların enerjiden suya, sudan sağlığa, sağlıktan eğitime, terörle mücadeleden askeri güvenlik iş birliğine nasıl ilerlediğini teker teker gözden geçireceğiz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu