Dünya

BMGK’da Acil Haniye toplantısı! ABD ve İngiltere İran’ı suçladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ülkeleri,Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye düzenlenen suikastın ardından acil oturumla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bazı üyeler suikastı kınarken, ABD ve İngiltere İran’ı suçladı.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Çarşamba günü erken saatlerde İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğraması, İsrail’e karşı intikam tehditlerini tetikledi ve Gazze çatışmasının daha geniş bir Ortadoğu savaşına dönüştüğü endişelerini artırdı.

Suikast, Hizbullah’ın en üst düzey askeri komutanının, Golan Tepeleri’nde 12 çocuğun ölümüne yol açan roket saldırısına misilleme olarak Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen İsrail saldırısında öldürülmesinden 24 saatten kısa bir süre sonra gerçekleşti.

BMGK, İran’ın talebi ve Rusya, Çin ve Cezayir’in desteğiyle acil oturumla toplandı.

Japonya’nın BM Temsilci Yardımcısı Shino Mitsuko, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bölgenin topyekün bir savaşın eşiğinde olduğundan endişe ediyoruz” dedi ve böyle bir çatışmayı önlemek için uluslararası çabaların artırılması çağrısında bulundu.

Çin, Rusya, Cezayir ve diğerleri Haniye suikastını kınadı. İran’ın BM büyükelçisi suikastı “İsrail’in işgalci Siyonist rejiminin saldırgan bir terör eylemi” olarak niteledi. ABD, İngiltere ve Fransa ise İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı aktörlere desteğini dile getirdi.

Toplantının ardından toplu bir mesaj yayımlanmadı.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısıyla başlayan Gazze savaşında ateşkes sağlanamamasının gerginliğin artmasından sorumlu olduğunu söyledi.

“Gazze’deki savaşın alevlerini söndürmek için nüfuz sahibi ülkeler daha fazla baskı yapmalı ve daha yoğun bir şekilde çalışmalıdır” dedi.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward sakinlik ve itidal çağrısında bulunarak Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulundu. Güvenli bir İsrail ve egemen bir Filistin devleti ile iki devletli bir çözümle sonuçlanacak yenilenmiş bir barış süreci çağrısında bulundu.

“Barışa giden yol diplomatik müzakerelerden geçmelidir. Uzun vadeli barış bombalar ve kurşunlarla sağlanamaz.”

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran üzerinde nüfuz sahibi olan Güvenlik Konseyi üyelerine, “İsrail ve diğer aktörlere karşı vekalet çatışmasını tırmandırmayı durdurması için İran’a baskıyı artırmaları” çağrısında bulundu.

“Güvenlik Konseyi’ni, Hizbullah’ın tekrarlanan saldırılarına karşı kendini savunurken İsrail’in yanında durarak Hizbullah’a net bir mesaj göndermeye çağırıyoruz” diyen Trump, İran’ın Yemen’deki Husi isyancılarına ve Suriye ve Irak’taki silahlı gruplara verdiği desteğe dikkat çekti.

Haniye’nin öldürülmesine değinen Wood, “Son olayların Ortadoğu’daki barış ve güvenlik üzerindeki etkisi konusunda spekülasyon yapılmaması” çağrısında bulundu.

“Daha geniş bir savaş ne yakın ne de kaçınılmaz, ancak İran ve bölgedeki terörist vekilleri ve ortakları ağının fırsatçı saldırıları bizi defalarca bölgesel bir çatışmaya yaklaştırdı,” diye devam etti. “Bizim açımızdan, Amerika Birleşik Devletleri Gazze’deki savaşı sona erdirmek ve bölgesel gerginlikleri azaltmak için diplomatik çabalarda öncü olmaya devam edecek.”

“Daha geniş bir bölgesel savaşı önlemek için sıkı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” diyen Obama, “Bu, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte derhal bir ateşkes için bir anlaşmanın sonuçlandırılmasıyla başlar” dedi.

İran’ın BM Büyükelçisi Amir Said Iravani, Tahran’ın sürekli olarak azami kısıtlama uyguladığını ancak kararlı bir şekilde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Güvenlik Konseyi’ni İsrail’i kınamaya ve yaptırımlarla cezalandırmaya çağırdı.

İsrail’in BM’deki temsilci yardımcısı Jonathan Miller, Güvenlik Konseyi’ni İran’ı bölgesel terörizme verdiği destek nedeniyle kınamaya ve Tahran’a yönelik yaptırımları artırmaya çağırdı. Miller, Ortadoğu’da barış ve istikrar isteyenlerin “iki tarafın da kendilerini dizginlemeleri çağrısında bulunmak yerine, baş teröristlerin ortadan kaldırılmasını memnuniyetle karşılamaları gerektiğini” söyledi.

Miller, “Kendimizi savunacağız ve bize zarar verenlere karşı büyük bir güçle karşılık vereceğiz” diyerek, dünyaya İsrail’e destek çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu