Dünya

Meksikalı Sinaola kartelinin liderleri, ABD’de tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı, Meksikalı uyuşturucu karteli Sinaloa’nın kurucularından Ismael Zambada Garcia ve Joaquin Guzman Lopez’un Teksas’ta tutuklandığını duyurdu. Zambada, halk arasında “El Mayo” olarak bilinirken, Guzman Lopez, ünlü uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman’ın oğludur.

ABD Adalet Bakanlığı, Zambada ile birlikte Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez’in de yakalandığını duyurdu. Zambada, Şubat ayında ABD’li savcılar tarafından Fentanil üretimi ve dağıtımı için komplo kurmakla suçlanmıştı.

Fentanil ile Mücadele ve Kartelin Darbe Alması

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland yaptığı yazılı açıklamada, ikilinin “dünyanın en şiddet dolu ve güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden birine liderlik ettiklerini” söyledi.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, tutuklamanın fentanil krizinin önlenmesinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Garland, Sinaloa kartelinin dünyada en tehlikeli uyuşturucu organizasyonlarından biri olduğunu vurgularken, bu operasyonun kartellere büyük bir darbe vurduğunu ifade etti.

Amerikalı savcılar, Sinaola kartelinin ABD’ye en büyük uyuşturucu tedarikçilerinden biri olduğunu söylüyor.

“El Chapo” Guzman’ın 2019’daki yargılanması sırasında avukatları Zambada’yı kovuşturma korkusu olmadan yaşayabilmek için “tüm Meksika hükümetine” rüşvet vermekle suçlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığına göre Zambada, Meksika’daki bazı yasal işletmelerin de sahibi. Bunlara “büyük bir süt şirketi, bir otobüs hattı ve bir otel ve çeşitli mülkler” de dahil.

Zambada fentanil suçlamasının yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, adam kaçırma, kara para aklama ve organize suç ithamlarıyla da karşı karşıya.

Zambada’nın yakalanması için 15 milyon dolar ödül konulmuştu.

Geçtiğimiz yıl, Sinaloa kartelinin başka bir lideri olan Ovidio Guzman da Meksika’nın kuzeyindeki Culiacan’da bir operasyonla tutuklanmıştı. Guzman, Eylül ayında ABD’ye iade edilerek, burada yargı sürecine alınmıştı. Aynı zamanda, El Chapo, New York’taki duruşmasında müebbet hapis cezası almış ve 2001 ile 2015 yılları arasında iki kez yüksek güvenlikli cezaevinden kaçmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu