Dünya

Bangladeş’in en yüksek mahkemesi, ölümcül protestoları tetikleyen iş kotalarının çoğunu kaldırdı

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Güney Asya ülkesinde en az 114 kişinin ölümüne yol açan öğrenci protestolarını tetikleyen devlet memurluğuna ilişkin kotaların çoğunu Pazar günü kaldırdı.

Bangladeş Başsavcısı AM Amin Uddin, Reuters’a yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin Temyiz Dairesi’nin alt mahkemenin kararını reddederek, hükümet işlerinin yüzde 93’ünün kota olmaksızın liyakate göre adaylara açık olması gerektiğini söyledi.

Protesto eden öğrencilerin, şiddete karışmadıklarını, hükümetin sorumluları bulacağını söylediklerini aktardı. Başbakan Şeyh Hasina’nın hükümeti 2018’de kota sistemini kaldırmıştı, ancak alt mahkeme geçen ay sistemi yeniden yürürlüğe koydu ve toplam kotayı %56 olarak belirledi, bu da protestoları ve ardından hükümetin sert müdahalesini tetikledi.

Yerel medya, günün erken saatlerinde protestocularla güvenlik güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşandığını bildirdi.Yetkililer Yüksek Mahkeme’nin iş kotasıyla ilgili duruşmasına hazırlanırken hükümet sokağa çıkma yasağını uzattı. Askerler, çatışmalara dönüşen gösterilerin merkezi olan başkent Dakka sokaklarında devriye geziyordu.

Yerel medya, Cuma günü akşam saatlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının Pazar günü saat 15:00’e (09:00 GMT) kadar uzatıldığını ve insanların erzak toplaması için verilen iki saatlik aradan sonra “belirsiz bir süre” için yeniden başlayacağını bildirdi.Reuters, kararın ardından sokağa çıkma yasağının ne olacağına dair henüz bilgi veremedi.Bangladeş’te internet ve kısa mesaj hizmetleri perşembe gününden bu yana askıya alındı. Polis, kamusal alandaki toplanma yasağını hiçe sayan protestoculara sert müdahale etti.

Pakistan’dan bağımsızlık için savaşanların ailelerine kadroların yüzde 30’unun ayrılmasını öngören devlet işleri kotasına karşı öğrencilerin tepkisi ülke çapında ayaklanmalara yol açtı. Yüksek Mahkeme, hükümete bağımsızlık savaşçılarının aileleri için iş kotasını %5’e düşürmesini emretti, dedi başsavcı. Kotalara tabi olan işlerin kalan %2’sinin geri kalmış gruplar ve engelliler için olduğunu ekledi.

Üniversiteler ve kolejler Çarşamba gününden bu yana kapalı .

ABD Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü Bangladeş’e yönelik seyahat uyarısını dörde yükselterek, Amerikan vatandaşlarına oraya seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu