Ortadoğu

Suriye’de hükümet kontrolündeki bölgelerde seçime gidiliyor

Suriye’de Şam yönetimi kontrolündeki bölgelerde 250 sandalyeli parlamento seçimi için halk sandık başına gidiyor.

Hükümet kontrolündeki 15 seçim bölgesinde 8151 sandık kuruldu. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetiminin kontrolünde bulunan ve Suriye’nin yüzde 70’ine tekabül eden bölgelerde oy kullanılıyor. Seçim bölgeleri, Türkiye sınırına yakın Ankara destekli, Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) dönüştürülen Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) kontrolündeki bölgeler, Kaide kolu Nusra Cephesi’nden dönüştürülen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ABD güçlerinin bulunduğu kuzeydoğuyu kapsamıyor.

AP, yaklaşık bir yıldır düzenli olarak hükümet karşıtı protestoların gerçekleştiği Dürzi nüfuslu güney vilayeti Süveyda’da pek çok kişinin sandıkların boykot edilmesi çağrısında bulunduğunu, protestocuların seçim merkezlerine erişmesini engellemek amacıyla bir kamyonun üzerindeki oy sandıklarına el koyduğuna dair videoların paylaşıldığını duyurdu.

Bu seçimde kayıtlı seçmen sayısı açıklanmadı. Devlet başkanlığı seçimlerinden farklı olarak parlamento seçimlerinde, savaştan bu yana sayıları hızla artan diasporadaki milyonlarca Suriyeli oy kullanma hakkına sahip değil.

Yeni parlamentonun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görev süresini uzatmasına imkan sağlayacak anayasa değişikliğini parlamentodan geçirmesi bekleniyor.

2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Suriye’de 2012, 2016 ve 2020 yıllarında 3 kez genel seçim yapıldı.

2020 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Beşar Esad başında olduğu Baas Partisi 166 sandalye kazanmıştı. Baas müttefiki partiler 17 sandalyenin sahibi olmuş, 67 bağımsız aday da parlamentoya girmişti.

2020 yılında yapılan son seçimde Baas Partisi 166 ve müttefiki Ulusal İlerici Cephesi 17 olmak üzere parlamentoda toplam 183 milletvekiliyle liderlik konumunu korudu. 

2012 ve 2016’da anayasaya getirilen seçim düzenlemeleriyle iş adamları ve geçmişte ordu ve iç güvenlik görevinde bulunan kişilerin milletvekili olmasının önü açıldı. Eski ordu ve iç güvenlik güçleri mensupları, ilk kez 2020 seçimlerinde aday olabildi. Ümran Araştırma Merkezi’nin yayınladığı rapora göre, parlamentoya 2020’de 21 iş adamı, 26 Suriye ordusu saflarında çatışan eski askeri grup temsilcisi, 18 eski ordu ve iç güvenlik mensubu girdi.

114 milletvekilinin en az iki kez milletvekili seçildiği belirtilen raporda, Baas Partisi’nin yüzde 83,3 oy oranıyla kurulan hükümette 25 bakanının bulunduğuna dikkat çekildi.

Batı medyasına göre sürpriz içermesi beklenmeyen yeni Halk Meclisi, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görev süresini uzatacak bir anayasa değişikliğinin yolunu açabilir. Devlet başkanlığı için anayasal süre sınırlaması olduğundan, Halk Meclisi’nin öncelikli gündeminin, Esad’ın 2028’de yeniden aday olabilmesi için anayasayı değiştirmek olması bekleniyor. Halk Meclisi, 2000’de anayasayı değiştirip devlet başkanı adayı olma yaşını 40’tan 34’e düşürerek Esad’ın seçilmesinin önünü açmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu