Dünya

Fransa’da seçimi kazanan Melenchon’dan Macron’la işbirliğine red

Fransa’da 2. tur erken seçimlerden birinci çıkan sol ittifakın liderlerinden Melenchon, zafer konuşmasında Macron’un partisi Rönesans’la işbirliğine gitmeyeceklerini söyledi. Melenchon, konuşmasında Filistin’i tanıma sözünü de tekrarladı.

Fransa’da ilk turu faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci tur oylamalarından birinci çıkan sol ittifak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ‘ittifak’ restini çekti.

Meclis çoğunluğunun sağlanamadığı seçimden galip ayrılan Yeni Halk Cephesi ittifakının en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını söyledi.

LFI lideri Melenchon, seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, “Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (faşist parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta” ifadesini kullandı.

Melenchon seçim sonuçlarını, “yeni Fransa’yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama” olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Macron’un “Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu” ve buna hazır olduklarını ifade eden Melenchon, Macron’un “boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini” belirtti.

Jean-Luc Melenchon Melenchon, “Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı’nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli.” ifadelerini kullandı.

İktidar partisi Rönesans’la ülkeyi yönetmek için işbirliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, “Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı’na söylüyoruz; özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra (koalisyon) şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

Melenchon son olarak da Filistin’i tanıma sözünü tekrar ederek “Yeni Halk Cephesi’nden bir Başbakanımız olacak. Pek çok şeye kararnameyle karar verebileceğiz. Mesela Filistin Devleti’ni tanıyacağız” diye konuştu.

Seçimden birinci çıkan sol ittifakta yer alan Fransa Komünist Partisi lideri Fabien Roussel ise, “7 Temmuz’un tarihe geçeceğini” vurguladı.

Fransızların seçim öncesi senaryoları boşa çıkardığını kaydeden Roussel, “Halkımla gurur duyuyorum” ifadesini kullandı.(Haber Merkezi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu