Dünya

Hindistan’da dini ayinde çıkan izdihamda 116 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da dini bir ayinde yaşanan izdiham sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 116 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yetkililer, olayı “son yıllardaki en kötü trajedilerden biri” olarak nitelendirdi.

Hindistan’ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde Salı günü Hindular tarafından düzenlenen bir toplu dua etkinliği sırasında izdiham meydana geldi.

Haberi doğrulayan Hintli yetkililer, başkent Yeni Delhi’nin yaklaşık 200 kilometre güneydoğusunda bulunan Hathras ilçesindeki bir köyde yerel bir dini liderin çağrısı üzerine kalabalığın dini ayin için açık alanda toplandığını belirtti.

Yetkililer, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 116 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Olaya tanık olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, “Birdenbire çığlıkları duyup ne olduğunu anlayana kadar insanların üst üste düşmeye başladığını” gördüğünü, o ana kadar “her şeyin yolunda” olduğunu söyledi:

“Bir sürü kişi ezildi, pek bir şey de yapamadım. Hayatta olduğum için şanslıyım.” Olay, “son yıllardaki en kötü trajedilerden biri” olarak nitelendirildi.

Cansız bedenler, kamyonlar ve özel araçlarla hastanelere ve morglara taşındı. Yaklaşık 150 kişi yaralı halde hastanelere kaldırıldı.

Sosyal medyada yerel bir hastanenin dışında üst üste yığılmış cesetleri gösteren videolar yayımlandı.

İlk raporlara göre, 5.000 kişiye izin verilen etkinliğe 15.000’den fazla kişi katıldı.

Hathras ilçe yöneticisi Ashish Kumar gazetecilere yaptığı açıklamada, “Olay, insanların mekandan ayrılmaya çalıştığı sırada aşırı kalabalık nedeniyle meydana geldi” dedi.

Başbakan Narendra Modi X’te yaptığı açıklamada, izdihamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi.

Modi ayrıca, federal hükümetin eyalete yardımcı olduğunu ve ölenlerin ailelerine 200.000 rupi (2.400 dolar), yaralılara ise 50.000 rupi tazminat verileceğini duyurdu.

Hindistan’daki dini etkinliklerde, dar alanlarda toplanan büyük kalabalıklar güvenlik önlemlerine uymadıkları için rutin olarak kazalar bildiriliyor.

2018’de bir Hindu festivali olan Dusshera kutlamalarını izleyen kalabalığa bir trenin çarpması sonucu yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetmişti.

2013 yılında merkezi Madhya Pradesh eyaletindeki bir Hindu festivalinde yaşanan izdihamda 115 kişi ölmüştü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu