Analiz

Kürtler Kürtçe Eğitim İstiyor

Türk kurumları arasında Kürt diliyle ilgili tartışmalar devam ediyor. TBMM hâlâ Kürt dilini tanımıyor ve diğer Türk kurumları da Kürtlerin çağrısına kulak vermiyor.

Kürt yazar Fikret Yıldız devletin bu tutumuna tepki gösteriyor.

“Türkiye’de dilimiz ölüyor. Türkiye’nin batı şehirlerinde evde Kürtçe konuşan kimse yok. Artık Kürt evlerinde vatan giderek daha fazla yok oluyor. Eğer bunu engellemezsek dilimiz ölecek. O anda ya öldük ya da dilimizin bir önemi kalmadı.”

2009’dan bu yana Kürtçe yayın yapan TRT Kürtçe’nin de aralarında bulunduğu TRT devlet kurumunda 13’ten fazla televizyon kanalı bulunuyor.

Ancak Türkiye’nin tamamında Türksat uydusunda Türkçe yayın yapan 520’den fazla kanal bulunmaktadır. Türkiye’de verilen eğitimin tamamı Türkçedir.

Eğitim Bilimleri Ağı (EBA) veya TRT-EBA-TV, 20 Mart 2020 tarihinde TRT’nin finansmanı altında ve pandemi döneminde eğitim yayını yapmaya başlamış olup, bu kanal Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolündedir.

Bir hafta önce HezKurd Genel Başkanı Suphi Özgen, EBA TV’nin Kürtçe eğitim vermesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na talepte bulunmuştu.

“Kürtçe’nin bir an önce eğitim dili olması gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye’de hangi alanlar var, bunları kullanmamız ve onlardan talep etmemiz gerekiyor. Bir HezKurt olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdim. Talebimiz EBA TV’de Kürtçe eğitiminin verilmesidir.

Feride Akturan Kürtçe dilini kendisi öğretiyor. Her ne kadar antrenmanda olsa da birçok avantajı var.

“Benim için gurur kaynağı olan Kürtçe dersi veriyorum ama maalesef bu yeterli değil. Kürt dilinin resmi dil haline getirilmesi gerekiyor.

Bugün Amed başta olmak üzere birçok Kürt ve Türk şehrinde Kürtlerin artık evlerinde, çarşı ve pazarlarda Kürtçe konuşmaması, Kürtçeyi her geçen gün yok ediyor.

Dil, Kültür ve Sanat Derneği (ANKA DER) Eşbaşkanı Mehmet Zeki Gönüldaş da Kürtlerin devletten taleplerinin net olduğunu söylüyor.

“Kürtler Türkiye vatandaşıdır ve kendi dillerinde eğitim alma hakkına sahiptirler. Mevcut çabaların ve okullardaki seçmeli derslerin sorunu çözmediğini görüyoruz. Hepsi yalan. Kürtçe eğitim konusunda her türlü çabayı ve talebi önemsiyoruz ama çözüm Kürt dilinin resmi dil haline getirilmesidir.”

Türkiye’de 70 binin üzerinde okul ve 208 üniversitenin bulunduğunu belirtmekte fayda var. Ama hiçbir şehirde Kürtçe eğitim yok ve 208 üniversiteden sadece bir tane Kürtçe Bölümü var.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu