Yaşam

İstanbul’da Koç Üniversitesi yurdunda öğrenciye ‘Kürd’ ve ‘Alevi’ kimliği nedeniyle ırkçı saldırı

Koç Üniversitesinde TÜBİTAK birincisi F. B., Kürt ve Alevi olduğu için aynı odada kaldığı 2 öğrenci tarafından saldırıya uğradı. 

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin 3 Ocak 2024 tarihli haberine göre, F. B.’nin, kendileri ile kaldığı odadan ayrılmasını isteyen Hasan Ege K., bu kişiyi önce kemerle dövdü. Kızgın ütüyü F. B.’nin yüzüne yapıştırmaya çalışan Hasan Ege K.’nin yönlendirmesi ile Arda D. de oda arkadaşlarının yüzünü ve karnını kesici aletle kesti.

F. B.’nin kaldığı odadaki Hasan Ege K. (21) ile arkadaşı Arda D. (22) ile kısa süre sonra gerilim yaşanmaya başlandı. Soruşturma dosyasına giren kayıtlara göre, Hasan Ege K. ve Arda D., F. B.’den odayı terk etmesi için baskı kurmaya başladı.

İkili bir süre sonra, F. B.’ye şiddet uygulamaya başladı. Gördüğü baskı nedeni ile geçen 13-14 Kasım’da okulun laboratuvarında yatan F. B., 15 Kasım gecesi banyo yapmak için odasına gittiğinde banyodan çıktığı esnada Arda D.’nin saldırısına uğradı.

Arda D., derslerde kullandığı ve başında kesici cisim bulunan kretuar ile F. B.’ye yöneldi. Üzerinde bornoz bulunan F. B.’yi boğazından yaralamaya çalışan Arda D., bu kişinin kendisini korumaya çalışması ile yüzünü ve karnını kesti. F. B. yüzünden aldığı yara sonrası çığlık attı. Bu esnada, yan odalarda kalan öğrenciler kapıya geldi.

Yüzü ve karnı kanayan F. B., yurt binasının yangın alarmına basarak güvenliği çağırdı. Bir süre özel güvenliğin gelmesini bekleyen F. B., daha sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

“Alevi olduğum için beni odadan atmak istiyordu”

Yurt odasında yaşanan dehşete ilişkin yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı.

F. B. ise ifadesinde “Hasan Ege K., ben Alevi olduğum için ve bana karşı ayrımcılık yaptığından dolayı beni odadan atmak istiyordu. Ancak, öğrenci olduğu için sabıkasına yansımasını istemediğim içim şikâyetçi olmadım. Halen bana ayrımcılık yapmaya devam ediyor” dedi.

Öte yandan savcılık soruşturma dosyasına, 5 ayrı ses kaydının çözümü girdi. Kendisini odadan atmaya çalışan Hasan Ege K.’nin, F. B.’ye yönelik “Türkiye’nin, belli bir noktadan sonraki Doğusu olduğu gibi ateşe verilse…” diyor.

K., F. B.’nin etnik kimliği için “Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Seni bu odadan istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz ” ifadelerini kullanıyor.

Konu ile Hasan Ege K., söz konusu kayıtların ‘montaj’ olduğunu öne sürdü.

İthaki Yayınları, oda arkadaşına saldırdığı ve ırkçı ifadeler kullandığı öne sürülen Hasan Ege Karanfil ile olan sözleşmesini X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla feshettiğini duyurdu.

Diyarbakır Barosu’ndan açıklama

Öte yandan bu haber üzerine Diyarbakır Barosu’ndan açıklama geldi.

“İstanbul ili Koç Üniversitesi yurdunda bir öğrencinin Kürt ve Alevi kimliğinden ötürü ırkçı saldırıya maruz bırakıldığı kamuoyuna yansımıştır” denilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Soruşturma kapsamında, faillerin ifade işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakılmalarına karar verilmiştir. Üniversite yönetimi  ise olayın kamuoyuna yansıması üzerine ancak idari soruşturma başlatmıştır.

Kürt ve Alevi kimliği nedeniyle sıklıkla, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalındığı görülmektedir. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, nefret içerir ırkçı saldırılara zemin hazırlamaktadır.

Kürt ve Alevi kimliğine yönelik her türlü ırkçı ve ayrımcı saldırılara zemin hazırlayan, toplumsal barışı zedeleyen ve çatışmayı körükleyen uygulamaları ve politikaları kınıyoruz!

Diyarbakır Barosu olarak; yargı mercilerince soruşturmanın etkin ve ivedi bir şekilde  yürütülerek faillerin cezalandırılmasını talep eder, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu