Politika

Reuters: Hakan Fidan İsveç’in NATO üyeliğinin yıl sonuna kadar onaylanacağını söyledi

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın dün NATO dışişleri Bakanları toplantısı vesilesiyle bulunduğu Brüksel’de, mevkidaşlarına, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini bu yıl sonuna kadar onaylayabileceğini söylediği belirtildi.

İsveç’in NATO üyeliği son olarak Meclis Dışişleri Komisyonunda görüşülmüş fakat karar alınmadan ertelenmişti.

Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Bakan Fidan’ın dün mevkidaşlarına yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak Türkiye’nin İsveç’in NATO üyelik başvurusunu yıl bitmeden onaylayabileceğini söylediğini aktardı. İsminin paylaşılmaması şartıyla ajansa açıklamalarda bulunan yetkili, “Toplantının özeti, bunun yıl bitmeden olacağı şeklindeydi” dedi.

Yetkilinin paylaştığı bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Fidan, dünkü NATO dışişleri bakanları toplantısında, meseleyi çözmek için ‘çok çalıştığını’ ifade etti. Dışişleri Bakanı’nın İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için bir takvim sunup sunmadığı sorusunda yanıt veren ABD’li yetkili, Hakan Fidan’a atıfla, “Birkaç hafta dedi” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de toplantı öncesinde bir araya geldiği Hakan Fidan’a İsveç’in katılım sözleşmesinin ‘mümkün olan en kısa sürede’ onaylanması gerektiğini söylemiş, Blinken’in sözcüsü ikili görüşmede Ankara’nın ABD’den F-16 savaş uçağı talebinin de gündeme gelip gelmediği konusunda ise bir açıklama yapmamıştı. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu