Dünya

Hakim Karşısına Çıkan Trump: “Suçsuzum”

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yetişkin filmleri yıldızı bir kadınla girdiği ilişki sonrası “sus payı” ödediği suçlamasıyla ilgili hakim karşısına çıktı.

Trump, kendisine yöneltilen 16 sayfalık 34 suçlamayı da reddederek mahkemeden ayrıldı. Yöneltilen suçlamaları seçim müdahalesi olarak yorumlayan Trump, “Böyle bir şeyin Amerika’da olabileceğini asla düşünemezdim.” dedi.

Trump neyle suçlanıyor?

ABD medyasına göre Donald Trump, iki kadına sessiz kalmaları için 150 bin ve 130 bin dolar ödemek, 2016 başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmak, evrakta sahtecilik ve başkan adaylığı döneminde aleyhindeki olumsuz bilgileri engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

Eski avukatı Michael Cohen ödemelerin Trump’ın talimatı doğrultusunda kendisi tarafından yapıldığını ve daha sonra kendisine bu paraların geri ödendiğini söylemişti.

New York’ta görülen davada büyük jüri tarafından kabul edilen iddianameye göre Trump, suç teşkil eden faaliyetleri gizlemek amacıyla şirket kayıtlarında yanlış bilgi vermekle suçlanıyor.

“Suçsuzum”

Yoğun güvenlik önlemleri altında mahkeme binasına gelen Trump, burada Manhattan Başsavcılığı tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları dinledi.

Savcılar, Trump’ın, 2016 seçimlerinin bütünlüğünü baltalamaya, adaylığını öne çıkarmak için hakkındaki olumsuz bilgileri bastırmaya yönelik yasa dışı bir komplonun parçası olduğunu savundu.

Trump, hakkındaki suçlamaların hepsini “suçsuzum” diyerek sert bir şekilde reddederken, yargıç mahkemede Trump’ı toplumsal huzursuzluğa yol açabilecek söylemlerden kaçınması konusunda da uyardı.

Trump, New York’ta geceyi geçirdiği Trump Tower’dan yoğun güvenlik önlemleri altında konvoy eşliğinde Manhattan’a gelerek savcılığa teslim oldu.

Duruşma öncesinde bir kez daha davanın siyasi olduğunu savunan Donald Trump mahkeme salonuna giriş ve çıkışta sessiz kalmayı tercih etti. Duruşma sırasında da az konuştuğu gözlemlenen Trump hakkındaki suçlamaları reddetti.

2024 başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump’ın akşam saatlerinde Florida’daki konutundan kapsamlı açıklama yapması bekleniyor.

Mahkeme salonuna ulaşmadan önce kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan bir mesaj paylaşan Trump, “Çok SÜRREAL görünüyor. Beni TUTUKLAYACAKLAR. Bunun Amerika’da yaşandığına inanamıyorum” diye yazmıştı.

Bir sonraki duruşma 4 Aralık’ta

Donald Trump’ın avukatı Todd Blanche duruşmanın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaşanan gelişmelerin üzücü olduğunu ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Trump’ın avukatı Blanche, ABD’nin eski başkanı hakkında açıklanan iddianamenin üzücü olduğunu, ülkede hukukun üstünlüğünün öldüğünü gösterdiğini iddia etti; iddianamenin federal ya da eyalet suçu içermediğini söyledi.

Eski ABD Başkanı Trump’ın şirket kayıtlarında tahrifatla suçlandığı davada bir sonraki duruşmanın 4 Aralık’ta New York’ta yapılması bekleniyor.

Trump’a dava açan ilk siyah Manhattan Bölge Başsavcısı olan Alvin Bragg’e çok sayıda ırkçı tehdidin yapıldığı, kentte birçok asılsız bomba ihbarının geldiği kaydedildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu