Yaşam

Reuters: Depremden sonra 40 binden fazla Suriyeli ülkesine döndü

6 Şubat Maraş depremlerinin ardından, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelerde yaşayan 40 bin Suriyeli, son iki hafta içinde muhaliflerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeybatısına döndü.

Türkiye-Suriye sınırında yer alan Bab el-Hava (Cilvegözü) Sınır Kapısı’nda görev yapan Mazen Alluş, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Suriyelilerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalif olan silahlı gruplar tarafından kontrol edilen dört sınır kapısından ülkeye geçtiğini bildirdi.

Mazen Alloush Pazartesi günü itibarıyla dört sınır kapısı olan Bab el-Hava’dan (Cilvegözü) 13 bin 500, Cerablus’tan 10 bin, Bab El-Selam’dan (Öncüpınar)  7 bin ve Tel Abyad’dan (Akçakale) 7 bin kişinin geçtiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili de, yaklaşık 40 bin Suriyeli’nin ülkelerine döndüğünü doğrulayarak, sayının giderek arttığını kaydetti.

6 Şubat’ta Maraş merkezli iki şiddetli deprem Türkiye’de 11 ilde büyük can kayıplarına ve tahribata yol açarken Suriye’de de etkili oldu. İç savaşın yaşandığı ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde binlerce can kaybı meydana gelirken milyonlarca insan evlerini ve yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Suriye sınırında sadece bir kapının açık olması nedeniyle de ülkeye uluslararası yardımlar son derece sınırlı olarak ulaşabiliyordu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’deki deprem mağdurlarına yardım ulaştırabilmek için Şam yönetimi ile varılan anlaşma kapsamında Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve  Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açıldı. Deprem öncesinde bölgeye insani yardım tek açık sınır kapısı olan Bab el-Hava (Cilvegözü) üzerinden yapılabiliyordu.

BM’ye göre, Türkiye ve Suriye’de toplam 50 bine yakın kişi hayatını kaybetti.Suriye’nin kuzeybatısında yaklaşık 4 milyon insan yaşıyor ve bunların çoğu deprem felaketinden önce bile yardıma muhtaç durumdaydı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu