Yaşam

Yabancı ekipler Türkiye’yi terk ediyor: ‘Böyle yaparsanız insanlar ölür, biz bunun parçası olamayız’

Maraş merkezli depremlerin ardından başlayan ve 9. gününe giren arama kurtarma çalışmalarında birçok ülkeden ekipler görev aldı.

Enkazlardan yüzlerce kişinin canlı kurtarılmasını sağlayan ekiplerden İspanyol ve Slovak ekip, Adana Havalimanında, ,,“Hükümet enkazlara iş makineleriyle girmeye karar verdi. Böyle bir şey bir sürü insanın ölmesi demek, biz bunun bir parçası olmayacağız” diyerek, Türkiye’yi terk etti.

Adana Havalimanı’nda ülkeden ayrılmadan önce İspanya devlet televizyonu RTVE’ye konuşan ekip üyesi Pedro Frutos, ”Türk hükümeti makinelerle girmeye karar verdi. Bunun anlamı şu: Eğer makine koyarsanız birçok insanı öldürürsünüz. Biz o aşamada bunun parçası olamayız.” dedi.

Aynı ekipten Juan Francisco Gutierrez Zazo televizyon kanalına verdiği demecinde “Yetkili kurumlar ya da hükümet daha iyi bir koordinasyon veya örgütlenme sağlayabilseydi, burada yardıma gelen ekiplerden daha iyi yararlanılabilirdi. Böylelikle daha çok insan kurtarabilirdik.” şeklinde konuştu.

Slovakya arama kurtarma ekibinde yer alan bir gönüllü, 4 gündür çalıştıklarını belirterek, “Bize bugün döneceğimiz söylendi, çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Zira hükümet iş makinalarıyla enkaza girmeye karar vermiş” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu