Ortadoğu

İran’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu bugün yapılacak

İran’da seçmenler cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için bugün sandık başına gidiyor.

Ülkede 28 Haziran’da yapılan 14’üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yarışan 4 adaydan hiçbiri yüzde 50’yi geçemeyince seçimi önde tamamlayan reformist aday Pezeşkiyan oyların 42.5 Said Celili ise oyların yüzde 38.6’sını alarak ikinci tura kaldı.

58 yaşındaki Celili ise İran rejiminin üst kademelerinde görevler yapmış bir isim. Üstlendiği önemli roller arasında, İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde ülkeyi temsil eden heyete başkanlık etmekte vardı.

Eski sağlık bakanı Mesut Pezeşkiyan, İran siyasetinde reformcu olarak tanımlanan siyasi kanatta yer alıyor.

Pezeşkiyan, kampanya sürecindeki söylemleri ile diğer isimlerden farklılaştı.

69 yaşındaki siyasetçi, kadınlara karşı katı başörtü kurallarını dayatan ahlak polisinin eylemlerinin “ahlaksız” olduğuna yönelik açıklaması ile dikkat çekmişti.

Pezeşkiyan ayrıca İran ekonomisine büyük zarar veren yaptırımları ortadan kaldırmak için Batı ile ilişkileri iyileştirmeye ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırmaya çalışacağına söz verdi.

İlk turda resmi verilere göre seçime katılım yüzde 40’da kaldı. Bu, 1979 İslam devriminden bu yana İran’daki cumhurbaşkanlığı yarışındaki en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti.

Ülkede yapılan anketlerde, Pezeşkiyan öne çıkıyor.(Haber Merkezi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu